NaslovnicaSvijetEscobar: Etno...

Escobar: Etnonacionalizam nije glavni problem u BiH – već korupcija

Amerika će nastaviti koristiti sva raspoloživa sredstva da bi pozvala na odgovornost one koji blokiraju napredak Zapadnog Balkana radi vlastite finansijske ili političke dobiti. Kazao je ovo tokom saslušanja u Odboru za vanjske poslove američkog Senata specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar. Prema njegovim riječima, etnonacionalizam nije glavni problem u Bosni i Hercegovini – već korupcija.

Podrška Sjedinjenih Država miru i prosperitetu Zapadnog Balkana još jednom je istaknuta, i to tokom saslušanja u Odboru za vanjske poslove američkog Senata. Iz izlaganja je bilo vidljivo da se Washington sve više fokusira na ovaj region, ali i da neće nametati rješenja. Sa posebnom zabrinutošću se gleda na situaciju u BiH.

“BiH se suočava sa nesigurnom budućnošću dok lider bosanskih Srba Milorad Dodik želi da ugrozi jedinstvenu vladu zagovaranjem otcjepljenja Republike Srpske. Njegova nastojanja da ukloni ključne institucije iz jedinstvene države rizik su za jedinstvo u srcu bh. države”, kazala je senatorka Jeanne Shaheen, predsjedavajuća Odbora za vanjske poslove Senata.

O situaciji u BiH poduže je govorio američki specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar. U svom izlaganju je podsjetio da je BiH treća najkorumpiranija zemlja u Evropi, što je primarni uzrok odlaska mladih i najveća prepreka za evropske i atlantske težnje. Naša politika je da reformama kreiramo funkcionalnu državu, kazao je.

“Da odnos Hrvata i Bošnjaka u Federaciji bude efikasniji, da budu provedene mjere za integritet izbora, te da centralna država bude funkcionalnija. Istovremeno, nadamo se da će se Srbi vratiti u centralne institucije. Ali do tada naš cilj je politički dijalog sa opozicijom i ostalim liderima da vratimo Srbe za sto i da spriječimo Dodika – ili političkim angažmanom ili sankcijama – da nanese dodatnu štetu institucijama”, istakao je Escobar.

Escobar je vrlo jasno upozorio kakva će biti daljnja politika Washingtona kada je riječ o korupciji.

“Koristit ćemo sva raspoloživa sredstva da bismo pozvali na odgovornost sve one koji blokiraju napredak regiona radi njihove lične političke i finansijske koristi”, istakao je Escobar.

Senatorka Shaheen je pitala Escobara šta SAD još mogu učiniti osim sankcija uvedenih Dodiku.

“Iako je Milorad Dodik veoma težak akter, on nije jedini. Naši postupci protiv Milorada Dodika su usmjereni protiv njega kao pojedinca, a ne protiv Srba ili Republike Srpske. To je važno. Osnovni problem u Bosni i Hercegovini nije etnonacionalizam nego korupcija”, naveo je Escobar.

Sjedinjene Države će nastaviti da rade sa partnerima iz EU-a na unapređenju evropskih integracija za sve zemlje u regionu i jačanju da bi reforme koje su dio procesa pridruživanja donijele, kako je kazao, koristi.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.