Ericsson pokrenuo sudski postupak protiv Applea

419

Švedski proizvođač telekomunikacione opreme Ericsson objavio je danas da je pokrenuo sudski proces protiv američkog informatičkog giganta Applea u tri evropske države, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Holandiji, zbog kršenja prava na patente.

Ericsson je već podnio tužbu protiv američke firme u SAD iz istih razloga.

Ericsson u saopštenju upućuje kritike Appleu, jer nastavlja da prodaje proizvode za koje su patenti (za tehnologije koje je Ericsson razvio) istekli, objavljeno je danas na web portalu 20minutes.fr.

“Naša tehnologija se koristi u velikom broju komunikacionih uređaja. Imamo povjerenja u sudove u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Holandiji da će nam pomoći da riješimo taj problem”, objasnio je Ericssonov zvaničnik za intelektualno vlasništvo Kasim Alfalahi.

Američki gigant je trebalo u januaru da obnovi sporazume o licenci s Ericssonom, ali je odbio ponudu švedske firme, smatrajući pre svega da traži preveliku sumu novca.

Sporni patenti se odnose na standarde za mobilne komunikacije 2G i 4G/LTE (Long-Term Evolution).

Ericsson ne proizvodi mobilne telefone, već izrađuje opremu za mobilne mreže i vlasnik je više od 37.000 tehnoloških patenata i oko stotinu licencnih sporazuma u svetu.

Komentari

komentara