Eric Nelson: „Dayton se mijenja; Biden je bitan za BiH; Lideri neka se zabrinu“

OVO JE IZJAVA KOJOM JE AMBASADOR NELSON ZATRESAO BALKAN: „Dayton se mijenja; Biden je bitan za BiH; Lideri neka se zabrinu“ (VIDEO)

“Dolazak Bidena je dolazak čovjeka koji ima decenije iskustva u radu u ovom regionu! Lično poznaje historiju Balkana! Prije 25 godina je bio lično angažovan u okončanju konflikta u BiH! Politika SAD-a se neće promijeniti! Washington će nastaviti da očekuje od BiH da napreduje, postaje samostalna, preuzme odgovornost za provođenje reformi, stvori prosperitet i sigurnost”, kazao je ambasador Eric Nelson gostujući na Face televiziji.

– Treba se fokusirati na postizanje kompromisa, koncenzusa i napretka! Domaći lideri svjesni su priroriteta, ali nisu svjesni koji su prioriteti građana! Njihov glavni prioritet je da zadrže status quo, da ne podržavaju promjene koje bi nas pokrenule sa mrtve tačke. Status quo ih favorizuje! Oni su u stanju da se slože, dogovor jeste moguć, ali nije lak.

Funkcija visokog predstavnika je od ključne važnosti u BiH! Nema velike podrške od članica PIC-a za drastičnije promjene! Realizacijom ciljeva će prestati djelovanje visokog predstavnika! Jednog dana će građani biti supervizori fukncionisanja države, a ne međunarodna zajednica.

Pogledajte integralni razgovor američkog ambasadora na Face televiziji.