Erdogan negativno o ulasku Švedske i Finske u NATO

147
epa09847089 Turkish President Recep Tayyip Erdogan gives a press conference at the end of a Group of Seven (G7) Leaders meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 24 March 2022. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da pogled Turske na ulazak Finske i Švedske u NATO “nije pozitivan”, što nagovještava da bi Turska mogla da uloži veto na ulazak dvije zemlje u NATO, čiji je Turska član.

“Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa Švedskom i Finskom, ali nemamo pozitivno mišljenje”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je svoju izjavu objasnio navodnom podrškom Švedske i drugih skandinavskih zemalja kurdskim oružanim grupama i drugima koje Turska smatra teroristima. On je također optužio Grčku, isto članicu NATO, da koristi taj vojni savez protiv Turske.

Istovremeno, danas je poslanicima švedskog parlamenta predstavljena bezbjednosna analiza švedske Vlade, koja će za premijerku Magdalenu Anderson biti osnova za donošenje odluke o članstvu u NATO.

U ranijem izvještaju švedske Vlade nije bilo preporuka u vezi sa ulaskom u vojni savez. Švedska ministrica spoljnih poslova Ann Linde rekla je poslanicima da “oružani napad ne može biti isključen” i ukazala na garancije bezbjednosti koje bi NATO ponudio Švedskoj.

Predsjednik i premijerka Finske saopštili su jučer da podržavaju brzo prijavljivanje za ulazak u NATO.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara