Enisa Mostić (SDP): Problematika uvezivanja radnog staža

Problematika radničkih prava, zaista je ozbiljan problem ne samo jednog grada, kantona već cijele države. Moja borba će zaista ići u pravcu rješavanja tog problema, ukoliko mi se ukaže povjerenje i prilika. Svaki radnik je potreban i poželjan društvu i društvenoj zajednici, ali radnik dajući sebe do kraja ne razmišlja da li zakon i vlast i koliko vode računa o radničkim pravima. U drugoj trećini svog radnog vijeka svi se ozbiljnije počnemo baviti pitanjima: koliko imamo uplaćenog staža, koliko uvezanog i koliko nam ostaje da ostvarimo pravo na penziju. Uvezivanje radnog staža je zaista jedan od prvobitnih i ozbiljnih problema, veoma važnih za većinu građana BiH. Sama činjenica i podatak da 80.000 radnika, građana čeka na uvezivanje radnog staža za koje je potrebno oko milijardu KM govori u kakvom smo problemu. Radnici su obespravljeni i nezadovoljni, čekaju na vlast, a vremena je sve manje, a prava radnika su stečena jos u radnom odnosu. Na zakonu treba raditi, mijenjati, poboljšati i olakšati radnicima da svoja prava ostvare i regulirati obaveze PIO/MIO naravno iz sredstava budžeta FBiH.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.