Sastojci:
- 200 gr datulja
- 3/4 šoljice smeđeg muscovado šećera
- 1 kašika ruma
- 1 šoljica vode
- 50 gr maslaca
- 3 jaja
- 1 I 1/4 šoljice brašna
- 1 kašika ekstrakta od vanilije
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašika sode bikarbone
Sos od karamela:
- 250 ml vrhnja za kolače
- 1/2 šoljice muscovado šećera
- 70 gr maslaca
- 1 kašika ruma
Priprema:
Datulee nasjeckati i staviti da se kuha sa vodom, šećerom i rumom.
Kada smjesa prokuha usitniti u blenderu, te ostaviti da se malo ohladi. Zatim u smjesu dodati jaja, maslac i vaniliju te dobro izmiksati.
Zatim u smjesu prosijati prahove te ponovo dobro izmiksati. Peći u namašćenom kalupu za muffine, na 170 stepeni, nekih 20 do 25 minuta.
Ako pećete u četvrtastom kalupu, onda produžiti pećenje za 10 min.
Za sos staviti sastojke u lončić i mješati dok se šećer ne rastopi. Za ovu radnju su potrebne 2 do 3 minute.
Preliti kolač toplim sosom i tako servirati.
Visoko.co.ba/Coolinarka.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.