Enes Imamović: Svakoj majci po 300 KM u periodu 2 godine od rođenja djeteta

ZAJEDNO DO POBJEDE

Želio bih sa Vašim cijenjenim čitateljima podijeliti jedno svoje razmišljanje u nastojanju da stanje u kojem se nalazimo svi zajedno promijenimo na bolje.

Trenutno je mnogo apsurda koji koče današnjeg građanina da ostvari svoja osnovna građanska prava. Na primjer, ministarstvo za rad i socijalnu politiku Zeničko-dobojskog kantona daje jednokratnu novčanu pomoć ženama porodiljama, ali da bi ona ostvarila taj novčani iznos njen suprug mora imati mjesečna novčana primanja od maximalno 375 KM. Pošto suprug porodilje nema taj maksimum primanja novčanog iznosa, jer je zagarantirani lični dohodak radnika 407.10 KM i ispod ovog iznosa poslodavac ne smije isplatiti radnika, porodilja ostaje bez novčane naknade. Zbog ovakvog apsurda većina supruga porodilja nije mogla ostvariti svoje pravo na novčanu naknadu niti je mogla dostaviti traženu potvrdu za potrebnu dokumentaciju.

Po mom mišljenju porodilju ne treba vezivati za iznos plate njenog supruga, već je kao majku treba novčano podržati i motivisati za dalje rađanje kojim bi se popravila demografska slika naše zemlje. Apsurd je što su nam skoro na istoj razini natalitet i mortalitet, a majke se bore da ostvare kakvu takvu novčanu pomoć koja je uglavnom jednokratna.

S druge strane država, ministarstva i brojne ustanove promovišu i verbalno potiču da se apeluje na bračne parove da imaju veći broj djece, a onda se sa istima postupa kako je naprijed navedeno.

Imamo i problem iseljavanja kompletnih porodica sa djecom što je dodatni problem za buduće generacije. Moj je stav da svaka majka dobije pravo na novčani iznos barem u periodu od 2 godine od rođenja djeteta (vrijeme dojenja) po 300 KM bez obzira na iznos plaće njenog supruga. Novca za to ima, treba ga samo prerasporediti iz drugih fondova. Svaka majka je to zaslužila jer je na svijet donijela jedan novi život, društveno korisno biće koje pomaže svoju društvenu zajednicu. To bi pravilo važilo za sve majke i porodice, osim onih koje bi svojevoljno odlučile da ne žele potraživati prava ove vrste.

Došlo je vrijeme da imamo mogućnost da riješimo ove i druge probleme, te djelima, tj. ispravnim izborom pokažemo da naše društvo može bolje i pravednije funkcionirati. Ako se slažete sa onim što smo u ovom skromnom izlaganju naveli, na predstojećim izborima kao A SDA kandidata za skupštinu ZDK zaokružite broj 17. – Enes Imamović.