ZDKEmir Vračo: Aktivnosti MUP-a ZDK u 2023. godini i planovi za 2024....

Emir Vračo: Aktivnosti MUP-a ZDK u 2023. godini i planovi za 2024. godinu

U svom obraćanju putem zvaničnog Facebook Page-a ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo govorio je o aktivnostima MUP-a ZDK u 2023. godini i planovima za 2024. godinu, njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

-“U toku je prijem 105 novih policijskih službenika u Upravu policije. Od čega je 100 u činu policajac, a pet u činu mlađi inspektor. Planirano je da u 2024. godini bude raspisan javni oglas za prijem novih 110 policijskih službenika, od kojih 100 u činu policajac i deset u činu mlađi inspektor. U 2023. godini Skupština kantona usvojila je dva važna zakona koji regulišu rad Ministarstva unutrašnjih poslova. To su Zakon o javnim okupljanjima i Zakon o javnim priredbama. U fazi donošenja je i novi Zakon o nošenju oružja koji će u identičnom obliku biti usvojen na nivou BiH. Budžetom Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu za Ministarstvo unutrašnjih poslova predviđen je rekordni iznos od 73.656.803 KM, što je za 12,3 miliona više nego 2023. godinu, a za 15 miliona više u odnosu na 2022. godinu.

U planu kapitalnih ulaganja za 2024. godinu predviđen je iznos od 3,5 miliona što je za 1,6 miliona više nego 2023. godine. I nadam se da će u toku 2024. godine rebalansom budžeta ovaj iznos biti znatno uvećan. Posebno želim istaći da smo se izborili za sredstva u iznosu od 5 miliona KM koja bi trebala utrošena za nabavku jedinstvenih policijskih uniformi. Planom kapitalnih ulaganja za 2024. godinu previđena je nabavka šest putničkih vozila, tri kombi vozila, određena količina oružja, stacionarni radi, dva mobilna radarna sistema. Učinili smo mnogo na sistemu narušenih međuljudskih odnosa, uspostavili smo saradnju sa Fakultetom za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Zenici. Uskoro očekujemo prve rezultate ovih saradnji u vidu raznih edukacija naših policijskih službenika. Ministarstvo će nastaviti saradnju sa drugim policijskim agencijama na području BiH, sa Kantonalnim tužilaštvom, sa Federalnim tužilaštvom, Tužilaštvom BiH, Sudom BiH i drugim sudovima. Podsjetit ćemo sve policijske uprave i policijske stanice na području kantona kako bismo iz prve ruke informisali o ukupnom stanju na terenu. Posjetit ćemo ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji, prije svega ona koja graniče sa našim kantonom.

Najvažniji zadatak Ministarstva unutrašnjih poslova jeste očuvanje života i imovine naših građana, borba  protiv korupcije i organizovanog kriminala bit će naš prioritet. Prije nekoliko dana izvedena je policijska  akcija na području Općine Kakanj koja je bila usmjerena na otkrivanje, privođenje i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija te drugi oblici krivičnih djela.

Sredinom decembra 2023. godine provedena je opsežna akcija na području Kaknja i Zavidovića, a u narednom periodu slijedi nastavak započetih policijskih aktivnosti koji će uz ostale mjere i radnje uključivati racije u određenom broju objekata na području Zeničko-dobojskog kantona.” – istakao je ministar Vračo.

Visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE