SvijetAzijaEmir Katara naredio preuzimanje brige za hiljade siročadi i ranjenika iz Pojasa...

Emir Katara naredio preuzimanje brige za hiljade siročadi i ranjenika iz Pojasa Gaze

Prema uputama katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, ta država Zaljeva će preuzeti pokroviteljstvo, odnosno brigu nad 3.000 palestinske siročadi i 1.500 ranjenika iz Pojasa Gaze, koji je od 7. oktobra pod udarima izraelskih snaga.

Država Katar bit će zadužena za transfer ranjenika i njihove pratnje, a radi pripreme za njihovo liječenje u za to određenim bolnicama, prenijela je katarska državna novinska agencija QNA. Te aktivnosti će se voditi u koordinaciji s Arapskom Republikom Egipat.

Inače, ta inicijativa dolazi kao nastavak podrške Države Katara i stalnih napora zvanične Dohe za ublažavanje patnje palestinskog naroda u Pojasu Gaze, posebno usred teških humanitarnih uvjeta u toj enklavi.

Od početka udara na Gazu 7. oktobra, Država Katar je osigurala 36 aviona s 1.203 tone pomoći za palestinski narod, uključujući i hranu, medicinske potrepštine, opremu za skloništa, poljske bolnice i vozila hitne pomoći.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE