Emir Džafić (SDA): Podnosim inicijativu za ogranizaciju Sajma starog i tradicionalnog zanatstva u Visokom

Visoko je poznato u cijeloj Bosni i Hercegovini po izradi raznih predmeta tj. proizvoda starog i tradicionalnog zanatstva. Prije svega to su suveniri od drveta iz Goduše, grnčarija iz Liješeve, proizvoda od kože i krzna, kovačkih i kazanđijskih prozvoda, umjetničkih slika u bakru i ostalih nespomenutih proizvoda. Takođe, u posljednjih par godina imamo ekspanziju registracije Tradicionalnih obrta u ovim gore spomenutim djelatnostima. Poželjno vrijeme organizovanja ovog sajma bi bilo septembar mjesec kada imamo povećan broj turista u našem gradu.

Ciljevi ovog sajma su slijedeći:

1. Staro i tradicionalno zanaststvo predstaviti kao visočku turističku ponudu
2. Afirmacija i promocija starog i tradicionalnog zanatstva
3. Omogučavanje proizvođačima da prezentiraju i prodaju svoje proizvode
4. Motivacija potencijalnih zanatlija da registruju svoju djelatnost kao vlastiti biznis
5. Edukacija postojećih obrtnika u cilju unaprijeđenja poslovanja.

Sajam organizovati na otvorenom uz postavljanje štandova,  kako bi što veći broj ljudi imao priliku vidjeti ponudu sajma. Trajanje sajma od dva do tri dana uz dobru marketinšku pripremu i dodatnu organizaciju radionice tipa savjetovanja za postojeće i potencijalne obrtnike. Aktivnost koordinirati sa Ministarstvom poduzetništva i obrta FBIH.

Inicijativa upućena nadležnoj gradskoj službi.

(datum ) ​​​​​​​        (potpis vijećnika) 30.06.2022. godine             ​​​​              __________

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.