Emir Dizdar i Meldina Ugarak Visočani/ke koji učestvuju u pregovorima o formiranju nove većine u Skupštini ZDK

U pregovorima za sastavljanje nove skupštinske većine u ZDK bez SDA i HDZ-a učestvuju i dva visočka predstvanika. Emir Dizdar je šef pregovaračkog tima u ime Naše stranke čiji je i kantonalni predsjednik, te Meldina Ugarak iz SBB-a koja je treći put zaredom osvojila mandat u Skupštini ZDK.

Ovo bi mogla biti dobra politička pretpostavka da bi Visoko nakon formiranja nove vlasti moglo dobiti još svojih predstavnika u izvršnoj vlasti ZDK. Podsjećamo, među 35 izabranih skupštinskih zastupnika iz Visokog su samo Meldina Ugarak (SBB) i Mirela Mateša Bukva (SDA). Nakon tog prvog dijela koji uslovno rečeno bira narod glasanjem, slijedi onaj drugi dio gdje se formiraju koalicije, a svaki član koalicije očekuje u raspodjeli funkcija da dobije dio plijena, bilo da se radi o ministarstvima, mjestu premijera, predsjedavajućeg Skupštine ZDK ili drugih funkcija koje su na raspolaganju u javnom sektoru, a kojih je na stotine. Također je realna pretpostavka i da bi Dario Pekić (ASDA) mogao postati skupštinski zastupnik ukoliko Ramo Isak ili Amra Jupić zakonodavnu, zamijene nekom funkcijom u izvršnoj vlasti, a on kao naredni sa liste dobije mandat, odnosno ukoliko ga stranka direktno ne predloži za neko ministarstvo.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.