Emina Muzaferija u Washingtonu radi na izradi svoje doktorske disertacije

Alumnistica Burch univerziteta Emina Muzaferija sa Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije trenutno se nalazi u Washingtonu u SAD-u gdje radi na izradi svoje doktorske disertacije pod mentorstvom dr. Gerarda Toala, jednog od osnivača politološkog pravca pod nazivom “kritička geopolitika”. Dr. Gerard Toal je ime svjetskog odjeka na polju geopolitike, autor je desetak knjiga i ekspert koji je pred Američkim kongresom svjedočio o situaciji o BiH.

Zanimljivo je da je upravo dr. Gerard Toal bio mentor i prof.dr. Adisu Maksiću, profesoru na Odjeku za međunarodne odnose i evropske studije, na odbrani njegove doktorske disertacije 2014. godine. Upravo je profesor Maksić bio poveznica i razlog zbog kojeg i Emina danas ima priliku da završi svoj doktorski studij pod mentorstvom ovog velikog stručnjaka.

“Bilo je to 2010. godine kada sam došao u Washington na doktorski studij pod mentorstvom dr. Toala, a 2014. sam završio doktorat. U februaru ove godine dr. Toal me kontaktirao i obavijestio da ima slobodno mjesto za mentorstvo i tražio da mu preporučim nekog izvrsnog studenta koji je završio master studij i ima ambicije u tom smjeru. Odmah sam pomislio na Eminu i poslao preporuku za nju. Smatram da Emina posjeduje rijedak talent i da je uvijek bila ispred studijskog procesa, jer je već u veoma mladoj dobi postigla izvrsne akademske i profesionalne rezultate. Završila je master studij na IRES-u prošlog septrembra i tajming je bio savršen. Razgovarao sam s dr. Toalom preko Zoom platforme i zajedno smo ohrabrili Eminu da se prijavi“, ističe profesor Maksić.

„Imati priliku raditi i učiti pod mentorstvom dr. Toala je rijetka i jedinstvena prilka za akademski razvoj na svjetskom nivou. Pored reputacije koja ga prati, meni je od najvećeg značaja njegov pristup radu i mentorstvu koji od studenata zahtijeva da konstantno preispituju svoje stavove, pomijeraju vlastite granice razmišljanja i usavršavaju akademsko izražavanje“, kaže Emina.

Emina ističe i veliku podršku koju je dobila od profesora Maksića tokom svog bachelor i master studija na Internacionalnom Burch univerzitetu: „Kritičko razmišljanje i sposobnost da balansirate između više različitih perspektiva su temelji akademskog i profesionalnog uspjeha u polju međunarodnih odnosa i upravo su to dvije oblasti u kojima sam najviše napredovala tokom petogodišnjeg studija na IBU, a predavanja prof. Maksića su u tome bila presudna. Osim toga, IBU mi je pružio priliku da dio bachelor studija provedem u Rumuniji, a dio master studija u Nizozemskoj. Ta dva iskustva su znantno doprinijela profesionalnom uspjehu koji sam kasnije ostvarila u Den Haagu kroz rad u diplomatsko-konzularnoj misiji i Međunarodnom sudu, a i trenutnom doktoratu u Washington D.C.-ju.“

Svoje vrijeme u Washingtonu pored predavanja u okviru doktorskog studija, Emina provodi i kao asistent za istraživanja na Odsjeku za upravu i međunarodne odnose, što je izvrsna prilika da znanje stečeno na predavanjima primijeni u praksi. Emina ističe da svaki predmet zahtijeva od studenata spremnost na ozbiljnu diskusiju te joj čitanje materijala odnosi mnogo vremena, jer u prosjeku pročita preko 700 stranica sedmično. Ipak pored studija i posla, vikendima uspijeva odvojiti vrijeme i posjetiti zanimljive lokacije u Washingtonu, Marylandu i Virginiji.

„Nakon doktorskog studija planiram nastaviti sa radom u Ujedinjenim nacijama, a kurs kojim bude išao moj doktorski studij će odrediti u kojem kapacitetu će to biti. Smatram da kvalitetno obrazovanje igra ključnu ulogu u svim profesionalnim planovima i ciljevima za budućnost, a moje dosadašnje iskustvo to potvrđuje“, otkriva Emina svoje planove za budućnost.

Profesor Maksić ne krije ponos zbog njenog uspjeha i duboko vjeruje da će Emina postići još mnogo više te da će joj u tome pomoći sve što je naučila na Internacionalnom Burch univerzitetu:

„Siguran sam da će Emina znanje stečeno na IBU prenijeti i kroz ovaj vrhunski doktorski program sa svjetski priznatim mentorom pored sebe. Nema sumnje da će nas učiniti ponosnim i da će ona sama biti ponosna na to kako je Burch univerzitet pripremio za ove izazove. Lično, ova prilika da doprinesem razvoju talenta poput Emininog je jedno od najvrijednijih iskustava za mene otkako sam došao na Burch univerzitet”.

Budućim studentima Internacionalnog Burch univerziteta Emina poručuje da iskoriste znanje i iskustvo koje im nude profesori, ali na način da izbjegnu pasivno usvajanje znanja bez kritičkog osvrta. Također, njena preporuka je da posebnu pažnju usmjere ka prilikama za Erasmus+program razmjene studenata, jer će iskustvo koje mogu steći na nekom od brojnih univerziteta širom Evrope biti dragocijeno za izgradnju vještina potrebnih kroz sve faze života.

Visoko.co.ba/IBU

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.