Lokalne TemeEmina Ihtijarević: Moramo raditi na poboljšanju stanja zdravstvenog sistema

Emina Ihtijarević: Moramo raditi na poboljšanju stanja zdravstvenog sistema

Emina Ihtijarević direktorica Medical Parka u Bosni i Hercegovini, a na ovim izborima kandidatkinja za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Medical Park je najveća turska zdravstvena grupacija koja pokriva sve oblasti medicine, među kojima su neurohirurgija, kardiohirurgija, kardiologija, neurologija, ortopedija, otorinolaringologija, hematoonkologija… Što znači da u njihovim bolnicama pružaju usluge iz svih oblasti medicine. Neki od najtraženijih zahvata su hematoonkološki, zatim različiti hirurški zahvati koji se obavljaju pomoću najsavremenije tehnologije, neurološke terapije kao što je tretiranje epilepsije, a osim toga pacijentima nude i dijagnostičke te preventivne preglede.

Konsultacije su veoma bitne za pacijente iz Bosne i Hercegovine. Sve konsultacije u Medical Parku su besplatne, tako da se njima pacijenti mogu obratiti neovisno od toga da li će ići na liječenje u Tursku ili ne. Oni njima dostavljaju medicinsku dokumentaciju, koju oni dalje šalju ljekarima u Turskoj. Na taj način pacijenti mogu dobiti drugo stručno mišljenje te preporuku za liječenje. Treba naglasiti da to ne obavezuje pacijenta da predloženo liječenje obavi u Turskoj, te važno ke napomenuti da imaju odličnu saradnju i sa našim ljekarima, kojima nerijetko i direktno dostavljaju mišljenje doktora u Medical Parku vezano za njihove pacijente, te oni znaju da li idu u pravom smjeru.

To drugo mišljenje bi u suštini trebalo biti praksa, kao što je u Turskoj praksa da ljekari obavezno konsultuju mišljenje svojih kolega.

Pored toga već dugi niz godina našim ljekarima nude besplatne edukacije u Medical Parku, pa na taj način, između ostalog, uspostavljaju saradnju i podržavaju razmjenu mišljenja između naših i ljekara u Turskoj.

“Ukoliko dobijem podršku građanki i građana, jedan od mojih glavnih fokusa kao i do sad, samo ovaj put kroz politiku će biti unapređenje zdravstvenog sistema. Bosna i Hercegovina ima velike potencijale u privredi, ekonomiji i turizmu. Nažalost, takva situacija nije i sa javnim zdravstvenim sektorom koji još uvijek nije reformisan. Jedan od ključnih segmenata usluge prema građanima jeste i reforma zdravstvenog sektora koji je trenutno u nezavidnom položaju.
Zastarjela tehnologija te nedostatak iste, duge liste čekanja i sve veći odliv stručnog kadra su svakodnevni problemi sa kojima se susrećemo.
Unapređenje zdravstvenih kapaciteta je preduslov za ekonomski razvoj naše države.
Jedan od problema u zdravstvu je da se pacijent ne tretira kao klijent, kao neko ko zdravstvenu uslugu kroz svoje osiguranje plaća.
U svemu tome izgubio se humani pristup pacijentu, a on je osnova i centar svega.”

“Pozivam vas da izađete 2. oktobra na izbore, da dobro razmislite za koga ćete glasati, izbor je na vama, a moj savjet je da svoje povjerenje ukažete ostvarenim kandidatima, koji u politiku ulaze zbog građana, a ne zbog ličnih interesa.

Ukoliko svoj glas želite dati meni nalazim se na listi za Zastupnički Dom Parlamentarne skupštine BiH
pod rednim brojem 4. kao kanditat Saveza za Bolju budućnost BiH.

Hvala vam na velikoj podršci koju ste mi pružili u predizbornoj kampanji.” – poručila je Emina za kraj našeg razgovora.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE