Home Lokalne Teme Pozitivno Visoko Emin Šarak se plasirao na državno takmičenje iz Informatike

Emin Šarak se plasirao na državno takmičenje iz Informatike

0
Emin Šarak se plasirao na državno takmičenje iz Informatike

“Najveći izazov za programera je da se ne zbuni pred kompleksnošću sopstvene tvorevine.” E. W. Dijkstra

Da su naši učenici vrsni programeri u to smo se uvjerili i 21.4.2018. kada je u Gimnaziji “Edhem Mulabdić” u Maglaju održano Kantonalno takmičenje iz Informatike.
NGimnaziju “Visoko” predstavljali su Šarak Emin, učenik trećeg razreda matematičko-informatičkog područja, i Goralija Hanka, učenica prvog razreda. Na takmičenje su otišli u pratnji prof. Informatike Emina Bašića.

Hanka i Emin već imaju zavidnu informatičku karijeru. Naime, Hanka se plasirala na Juniorsku evropsku olimpijadu iz informatike 2017. godine, dok je Emin stalan učesnik na kantonalnim i državnim takmičenjima.

Takmičenje je počelo u 10 sati. Učesnici su imali 100 minuta da urade zadatke iz takmičarskog programiranja. Našim učenicima je to bilo i više nego dovoljno da postignu zapažene rezultate.

Emin je sa maksimalnih 100 bodova zauzeo prvo mjesto, čime je sebi osigurao prolazak na državno takmičenje, dok Hanka sa postignutih 96 bodova još uvijek ima šanse da se plasira na državno takmičenje.

Hanka će 29.4. raditi online kvalifikaciono takmičenje. Najbolji učesnici će dobiti poziv na onsite kvalifikaciono takmičenje koje će biti održano u maju. Oni koji se pokažu kao najbolji idu dalje na državno takmičenje.

Eminu čestitamo na razultatu, a Hanki želimo puno sreće u online kvalifikacijama.

Pripremila: Selimović Aida

Komentari

komentara