NaslovnicaSportSkijanjeElvedina Muza...

Elvedina Muzaferija zaštitno lice Olimpijskog centra Bjelašnica i Igmana

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i Jasmin Mehić, direktor KJP „ZOI 84“ sastali su se danas na Bjelašnici s Elvedinom Muzaferijom, najboljom skijašicom naše zemlje u brzim skijaškim disciplinama. Elmedina Muzaferija se na Bjelašnici sprema za nekoliko takmičenja u narednih mjesec dana, a među njima je i Europa Kup 2023 koji se 11. i 12. februara održava na Bjelašnici.

Ministar Delić odazvao se pozivu Muzaferije da isprati jutrošnji trening nakon kojeg su razgovorali o međusobnoj saradnji koja uključuje podršku Muzaferiji za sponzorstvo u predstojećoj godini i promociju Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman za 2023. godinu.

„Elvedina Muzaferija naša je najperspektivnija skijašica i ove godine, prvi put nakon skoro 30 godina imat ćemo Europa Kup na Bjelašnici na kojem će Bosnu i Hercegovinu predstavljati Muzaferija. Nama je čast podržati izvrsnost, a Elvedina je svojim dosadašnjim rezultatima pokazala da zavrjeđuje podršku svoje zemlje. Siguran sam da će biti izvrsna ambasadorica našeg Olimpijskog ski centra diljem svijeta“, naveo je ministar Adnan Delić.

Elvedina Muzaferija jedina je bh. takmičarka koja je osvojila bodove na takmičenjima Svjetskog Kupa i koja redovno nastupa na najelitnijim skijaškim takmičenjima, a u naredne tri godine očekuje se da će steći iskustvo potrebno za ulazak u top 10 skijašica na svijetu. Muzaferija je i prva bosanskohercegovačka sportiskinja koja je ispunila normu za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022, na kojima je nosila zastavu Bosne i Hercegovine. Kako je istakla na jutrošnjem sastanku sve svoje uspjehe, počev od onih juniorskih do danas ostvarila je isključivo samofinansirajući se, uz podršku porodice i nekoliko sponzora, a tek prošle godine, po prvi put imala je institucionalnu podršku ministra Samira Avdića i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Današnji dogovor s ministrom Delićem i direktorom Mehićem prva je ozbiljna institucionalna podrška ovoj perspektivnoj bh. skijašici koja svoj pravi uspjeh tek treba ostvariti, obzirom da joj je svega 23 godine, a razvoj karijere u brzim skijaškim disciplinama u prosjeku se ostvaruje u 27-oj godini života.

„Skijanje je sport koji ne donosi veliki novac, ali je to sport koji donosi nacionalni ponos, kao i plivanje ili trčanje. Mi talentirane skijaše ne možemo kupiti, ali možemo prepoznati talent i ulagati u njega, a Elvedina je jedan od rijetkih talenata i njoj tek slijede uspjesi na koje ćemo svi biti ponosni“, kazao je direktor Jasmin Mehić.

Muzaferija će, shodno današnjem dogovoru, biti zaštino lice Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman, a njenu kacigu ove godine krasit će upravo logo Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman tokom svih takmičenja u 2023. godini, a jedno od njih je i Europa Kup 2023. na Bjelašnici.

Rame uz rame, 11. i 12. februara na Bjelašnici, sa najboljim svjetskim skijašicama u brzim disciplinama stat će i naša najbolja skijašica Elvedina Muzaferija.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.