Elvedina Muzaferija u Predsjedništvu BiH …

Visočka skijašica Elvedina Muzaferija u Predsjedništvu BiH: Prijem povodom Dana nezavisnosti

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, u zgradi Predsjedništva BiH večeras je održan svečani prijem čiji su domaćini bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Pored brojnih zvanica prijemu je prisustvovala i najbolja bosanskohercegovačka skijašica, Visočanka Elvedina Muzaferija koja je svoje mjesto među bh. elitom zaslužila sjajnim rezultatima tokom prethodnih mjeseci i velikim trudom i zalaganjem prethodnih godina.

Prijemu, očekivano, nije prisustvovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Komšić je na početku ukazao na značaj ovog datuma, kad je, prije 28 godina, BiH krenula na svoj put nezavisnosti.

“Večeras se s ponosom prisjećamo Prvog marta kao dana stjecanja nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, dana kada su građani Bosne i Hercegovine, koristeći se demokratskim mehanizmom referenduma, izrazili svoju građansku volju za suverenom i nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom, te time stvorili preduvjete za njeno međunarodno priznanje”, kazao je Komšić.

U periodu koji je nakon toga uslijedio, kako je rekao Komšić, Bosna i Hercegovina je pokazala i po ko zna koji put u svojoj historiji dokazala svoju neuništivost.

“Oni koji je vole, njeni građani, vodeći se ljubavlju prema svojoj domovini, dali su sve od sebe da sačuvaju njen međunarodno-pravni subjektivitet i u tome su uspjeli. Niko Bosancima i Hercegovcima nije mogao ubiti niti nadu niti vjeru u ono za što su se zalagali, a zalagali smo se za isto ono za što se zalažemo i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve”, poručio je Komšić.

Prema njegovim riječima, takvu državu željela je i sada želi većina građana Bosne i Hercegovine.

“Mi danas ipak moramo na jedan zreo način da se suprotstavimo svim pokušajima podjela koje se nameću, bile one političke, stranačke ili ideološke. Pružamo i treba da pružamo ruku i onima koji nisu glasali za nezavisnost države Bosne i Hercegovine, ili se nezavisnosti i suverenosti i sada protive. Moja poruka tim mojim sugrađanima jeste iskrena, kratka i jasna.

Ovo je i vaša zemlja. Niko vam je ne želi, neće i ne može oteti. Naša je, zajednička, učinimo je boljom nego što danas jeste, ako ne zbog nas samih onda barem radi djece koja dolaze za nama. Ne smijemo dopustiti da vlastitoj djeci omrznemo kućni prag te da svoju sreću i životne prilike traže daleko od ove zemlje. Moramo im ostaviti nadu da ova zemlja može biti najbolje mjesto na svijetu za njih”, dodao je Komšić.

On je naglasio da u tome možemo uspjeti jedino ako se kao odgovorni ljudi klonimo izražavanja nepoštovanja i nerazumijevanja jednih prema drugima, ako se klonimo bespotrebnih strahova, zaobilaženja zakona i podrivanja institucija koje su naše, državne, i moraju biti na usluzi svima, podjednako.

“Rušiti povjerenje, poštovanje pa, nažalost, i institucije je lako, ali to predstavlja čin bezumlja, dok bezumlje za sobom uvijek vuče i tragične posljedice. Ja se i nakon svega još pomalo nadam da je sve ono čemu smo mogli svjedočiti proteklih dana, a nije usmjereno ka izgradnji boljeg društva nego ka razgradnji, da je sve to ipak samo jedna loša gluma, jedan loš odabir metoda u političkom djelovanju, jer vjerujem da ratoboran čovjek u uvjetima mira nasrće prije svega na samog sebe. Zato, umjesto rušenja i prijepora, neka izgaranja za mir i prosperitet bude glavni izazov i ono u čemu ćemo se takmičiti”, istakao je on.

Naglasio je da je pred nama kao građanima, društvom i državom stoji ispunjavanje brojnih uvjeta kako bi se približili jednom sigurnijem ambijentu življenja u okviru širih međunarodnih asocijacija, što je zacrtano u našim vanjskopolitičkim prioritetima.

Prijemu su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, kulturnog, vjerskog i sportskog života BiH, te diplomatskog kora u našoj zemlji, među kojima su bili ministar sigurnosti BiH i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, Dženan Đonlagić, Sifet Podžić, Nedžad Branković, visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), Jakob Finci, Metju Fild (Matthew Field), ambasador Velike Britanije, Haldun Koč, ambasador Turske, Ejup Ganić, Krešimir Zubak, premijer FBiH Fadil Novalić, Milan Dunović, Denis Zvizdić, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) i mnogi drugi.

Avaz.ba