Elvedina Muzaferija razočarana u Skijaški savez BiHEdin Spržo – Nezavisne novine

Elvedina Muzaferija, najbolja bh. skijašica, neće nastupati ove subote na trci Svjetskog kupa u Zagrebu, a razlog su finansije.

Iako se prijavila za slalomsku trku “Snježna kraljica”, 19-godišnja Visočanka zbog nedostatka novčanih sredstava onemogućena je da treću godinu zaredom nastupi na Sljemenu.

Muzaferija tvrdi da Skijaški savez BiH nije ispunio obećanja i obavezu, odnosno finansijska sredstva za njene nastupe ove sezone. Zbog novonastale situacije Elvedinin otac Nihad je uputio mejl na adresu Skijaškog saveza BiH.

“Želim vas obavijestiti da Elvedina neće voziti Svjetski kup u Zagrebu. Glavni razlog je nedostatak novčanih sredstava. Time ugrožavate i sponzore, od čijih smo sredstava odradili pripreme. Zbog vaših sitnih interesa takmičari ne mogu ispratiti plan utrka za koji su trenirali čitavu prethodnu godinu. Slali ste nam upite koji je naš plan i koje utrke ćemo voziti, a ništa niste poduzeli po pitanju njihovog finansiranja. Dosadašnje Elvedinine utrke sam ja finansirao. Još jednom da napomenem da je Elvedina do sada imala 80 dana na snijegu, od kojih je samo 17 bilo u sklopu reprezentacije. Vama je svejedno da li će voziti utrke, ali sam imao obavezu da vas obavijestim. Pretpostavljam da je nekima iz Upravnog odbora i Alpske komisije drago da Elvedina ne napreduje da bi mogli zadovoljiti neke svoje interese. S punom odgovornošću imam pravo da ovo napišem, ukoliko ima neko da demantuje bilo šta od navedenog biće mi drago da čujem”, kaže se u pismu upućenom Skijaškom savezu BiH.

Bh. olimpijka nije krila razočarenje što nije otputovala u Zagreb, a tvrdi da je Savez ove sezone obezbijedio sredstva samo za skijaše, dok ona kaže da nije dobila obećani iznos uoči početka sezone.

“Meni je ispred SS BiH obećano 6.000 KM za cijelu sezonu, dakle za četiri mjeseca skijanja. Taj iznos ne može pokriti ni mjesec, ali, nažalost, ni to nismo dobili. Žao mi je što neću biti u Zagrebu jer je to neka vrsta lokalne utrke. Na toj stazi sam dosta skijala, dobro je upoznala, ali odlučile su neke veće sile”, istakla je Muzaferija, čije nastupe uglavnom plaćaju njeni roditelji. 

Muzaferija je ove sezone vozila tri trke Evropa kupa, dvije FIS trke, te dvije u sklopu nacionalnog takmičenja u Italiji. Iako će propustiti Zagreb, bh. uzdanica će ipak ovog mjeseca upisati prvi nastup u Svjetskom kupu.

“Ako me nećete gledati u Zagrebu, hoćete u Kortini d'Ampeco, gdje ću prvi put kao bh. skijašica voziti jednu brzu disciplinu u Svjetskom kupu, a to je spust”, zaključila je bh. skijašica, koja je prošle godine nosila zastavu BiH na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.