Elvedina Muzaferija na 12. izdanju Snježne kraljice na Sljemenu

Danas je na Sljemenu od 13 sati na rasporedu ženska slalomska utrka na kojoj se očekuje oko deset hiljada gledatelja. Čast da otvori 12. izdanje Trofeja Snježne kraljice pripala je Švicarki Wendy Holdener. Start druge utrke je u 16:30 sati.

Dan kasnije na Crvenom spustu po deveti put bodove će loviti i najbolji skijaši svijeta. Njihova prva vožnja startat će u 12:45 sati, a druga u 16:30 sati. Hrvatska gorska služba spašavanja izdala je sigurnosne smjernice za sve gledatelje koji će u srijedu i četvrtak pohoditi Sljeme.

Na današnjoj utrci nastupit će 67 skijašica, a svoju predstavnicu imat će i Bosna i Hercegovina. Mlada Visočanka, Elvedina Muzaferija će imati startni broj 67.

Najbolja na svijetu obožava Sljeme

Braniteljica naslova pobjednice na Sljemenu Slovakinja Veronika Velez-Zuzulova neće braniti krunu zbog ozljede, dok će vodeća skijašica u ukupnom poretku Svjetskog kupa kao i najbolja slalomašica ove sezone Amerikanka Mikaela Shiffrin startati s brojem četiri.

“Užitak je biti ovdje, publika u Zagrebu je sjajna. Sretan sam što sam ovdje jer je Sljeme jedno od mojih najdražih utrka,” kazala je Amerikanka koja je u Zagrebu dva puta pobijedila, a dva puta nije završila utrku.

Schild rekorderka Snježne kraljice

Austrijanka Marlies Schild rekorderka je sa četiri pobjede, dok su po dva puta slavile Amerikanka Mikaela Shiffrin i Finkinja Tanja Poutiainen. Kod skijaša lani je slavio Talijan Manfred Molgg, a rekorder je Austrijanac Marcel Hirscher s tri pobjede.

Zanimljivo, u 12 ženskih i devet muških utrka nitko od hrvatskih skijaša nije slavio na Sljemenu. Ivica Kostelić je tri puta bio drugi (2008, 2009, 2011) i jednom treći (2012), dok je kod djevojaka Ana Jelušić bila druga (2007), a Janica Kostelić treća (2006).

gol.dnevnik.hr / visoko.ba