Elma Zukić: Svakom klijentu pristupit ćemo individualno

Moratorij na otplatu kredita već je poznata mjera, koja se koristila i u vrijeme poplava iz 2014. godine, te su mikrokreditne organizacije u potpunosti spremne na potpunu i adekvatnu primjenu ove mjere tamo gdje se utvrdi da će ova mjera klijentima najbolje odgovarati, kazala je za “Avaz” predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI) Elma Zukić.

Dodala je da Udruženje predstavlja mikrokreditne organizacije na nivou oba entiteta RS i FBiH.

– Bitno je istaknuti da je mikrokreditni sektor u Bosni i Hercegovini stabilan i da će mikrokreditne organizacije u našoj zemlji učiniti sve kako bi osigurale njegovu stabilnost i u narednom periodu. Moratorij je samo jedna od preporučenih mjera koje se mogu koristiti. Mikrokreditne organizacije žele nastupiti partnerski, pomoći klijentima čije su djelatnosti, ali i privatni status fizičkih lica, najugroženiji pandemijom, pojasnila je.

Prema njenim riječima, bez obzira na otežan rad, sve mikrokreditne organizacije osigurale su kontinuitet poslovanja, prilagodile se trenutnoj situaciji kroz adekvatne preventivne epidemiološko-higijenske mjere, kao i prilagođen kontinuitet i način komunikacije prema klijentima kako bi klijenti u svakom momentu dobili odgovore i potrebne informacije.

– Nadamo se da će Vlade na svim nivoima sačiniti i realizirati programe poticaja i za klijente mikrokreditnog sektora. Svakom pojedinom klijentu pristupit ćemo individualno kako bi se iznašlo optimalno rješenje u prevazilaženju teškoća, kako u otplati postojećih zaduženja, tako i u podršci likvidnosti kako bi klijenti nastavili sa svojim daljnjim aktivnostima. Bitno je istaknuti da 35 posto klijenata mikrokreditnog sektora čine klijenti koji se bave poljoprivrednom djelatnošću. Vjerujemo da ćemo u narednom periodu svi zajedno još i više potpomagati ovu granu privrede, kao i malih proizvođača/gazdinstva, posebno znajući da se radi o domaćoj industriji, istaknula je Zukić.