Home Zanimljivosti Eksplozija cijena na Jadranu: Hamburger košta čak 36 KM

Eksplozija cijena na Jadranu: Hamburger košta čak 36 KM

0

Čim je prvi turist kročio na obalu, cijene su drastično narasle. Vrtoglavim cijenama ugostitelji kratkoročno profitiraju, no neki se boje da bi dugoročno svi mogli platiti jer turisti pamte, a vijesti se danas brzo šire, piše 24sata.hr.

Svjetski portal za putovanja Trip Advisor pun je ‘‘preporuka’’ o cijenama na Jadranu.

“Ne idite tamo. Mi sigurno više nećemo”, požalio se turist na skupoću na Hvaru.

“To je definitivno bilo najskuplje mjesto na našem godišnjem odmoru. Plaćali smo stotine kuna samo za hamburgere, sendviče i pizze”, žali se turist.

Osim po broju sunčanih dana, katedrali i samostanima, Hvar postaje poznat i po nabijanju cijena.

Na stranicama Delfin Sports bar & grilla, koji radi u sklopu Sunčanog Hvara, stoji cjenovnik od kojeg prosječnom Hrvatu zastaje knedla u grlu.

Prženi krompirići tamo stoje 20 kuna (približno 5 KM), pileća salata Cezar je 65 kuna (16 KM), a poželi li gost, primjerice, burrito, za to zadovoljstvo platit će 125 kuna (32 KM).

Najjeftiniji hamburger tamo je 65 kuna (16 KM), a definitivni rekorder je hamburger od 140 kuna (36 KM).

No u cjenovniku piše da je riječ o Rockastar Triple hamburgeru, u kojem sve sastojke, osim peciva, onaj ko ga naruči dobije u trostrukoj mjeri.

Cijene na Hvaru bodu u oči, no ni ostali gradovi ne kaskaju. U rovinjskome Maistrinu restoranu Bonaca obični hamburger s prženim krompirićima stoji čak 63 kn (približno 16 KM), a pola litre mineralne vode turisti će platiti 17 kuna (oko 4,5 KM).

“Žao nam je ako neki smatraju da su cijene previsoke i ako se neko na njih žali. Znamo da ne mogu sebi svi priuštiti dolazak kod nas, ali radi se o novom objektu koji je otvoren prošle godine, s prekrasnim pogledom na more. Ima i skupljih restorana na Jadranu sigurno, a kod nas je hrana kvalitetna i gostiju ima”, kazali su u tom rovinjskom restoranu.

Gastronomska ponuda u Splitu sve je šarolikija, a Splićani će reći da je i sve manje povoljna. U skupljim restoranima, poput Mazgoona u blizini Pjace, možete pojesti vrstu gurmanske pizze za 110 kuna (28 KM) ili hamburger za 85 kuna (22 KM).

U Chops Grill steak & sea foodu kraj Marmontove ulice dobit ćete za 85 kuna (22 KM) burger s cijenjenim mesom angus govedine. Unutra su i zelena salata, paradajz, karamelizirani luk, sir te hrskava slanina. Uz naručeni hamburger poslužen je i pomfrit. No to je ponuda za goste s dubljim džepom, a hranu u tim objektima spremaju renomirani kuhari.

U Fortuni, jednoj od najstarijih splitskih pizzerija, cijene se kreću od 54 kune (14 KM) za Margaritu do 110 kuna (28 KM) za Crnu pizzu s dagnjama, kozicama i inćunima.

“U našim restoranima u centru, koji uglavnom pozitivno posluju samo ljeti, pizze su najmanje isplative. Naime, zna nam doći 12 gostiju i naručiti tri pizze te potrošiti bocu kečapa. Tako nam zauzimaju stolove, prljaju stolnjake i pribor, a mi gubimo zaradu. Osim toga, za pizzu neprestano morate imati i po cijeli dan ugrijanu peć na više od 350 stepeni. To su vrlo veliki troškovi s obzirom na isplativost. No pizzu morate imati svakako u ponudi”, pokušao je visoku cijenu opravdati splitski ugostitelj.

Komentari

komentara