NaslovnicaBiHEkonomski osa...

Ekonomski osamostaliti žrtve nasilja u bh. društvu

Gender centar Federacije BiH, u okviru projekta Ekonomsko i socijalno osnaživanje žena, žrtava nasilja u porodici, potpisao je Memorandum o saradnji, čime će biti ozvaničena međuinstitucionalna saradnja na unapređenju pristupa finansijama i programima za pokretanje biznisa žena, žrtava porodičnog nasilja.

Gender centar Federacije BiH sa Federalnim zavodom za zapošljavanje ovim projektom i samim potpisivanjem Memoranduma o saradnji, kako ističu, nastoje ekonomski osamostaliti žrtve nasilja u bh. društvu, jer jedan od mnogih uzročnika nasilja jeste upravo nezaposlenost i finansijska nesamostalnost.

“Kad govorimo o tržištu rada, svjedocimo smo brojnih nepravilnosti, posebno kada je u pitanju stopa nezaposlenosti žena. Dvije od tri radno sposobne žene u BiH su nezaposlene”, navodi Lejla Hodović, predstavnica Gender centra FBiH.

Projekat provode Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva i UG Budućnost iz Modriče, a njegov osnovni cilj je doprinos realizaciji obaveza BiH iz Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

“Program smo razvili da se uvežemo sa institucijama i da pokrenemo postupak da bi žene koje su preživjele neki od oblika nasilja postale nezavisne”, ističe Gordana Vidović, stručna saradnica UG Budućnost Modriča.

Prema posljednjim podacima, svaka deseta žena je žrtva nasilja u našem društvu, što pokazuje i veliki broj sigurnih kuća u kojima žene traže spas.

“Od žena koje su u sigurnim kućama, a imamo ih 8 u BiH, 72% njih su nezaposlene. I zbog toga biznisom do nezavisnosti”, napominje Dženana Alađuz, direktorica Fondacije INFOHOUSE Sarajevo.

Podaci koje je provela EU, koja ujedno i finansira ovaj program, govore da je 48 posto žena u Bosni i Hercegovini prošlo neku vrstu nasilja od petnaeste godine, te da se broj onih koje traže zaštitu sigurnih kuća povećava.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.