NaslovnicaZDKEkonomski fak...

Ekonomski fakultet Zenica: Certifikati za polaznike obuka i predavanja

U prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zenici, nakon uspješno završenih obuka i predavanja, dodijeljeni su certifikati za 114polaznika. Interaktivne obuke i edukacije dio su projekta CeDICo (Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije regije Srednja Bosna) koji se provodi u okviru projekta EU4Business finansiranog strane Evropske unije i Vlade SR Njemačke.

Učesnici obuka i edukacija bili su učenici srednjih škola, predstavnici partnerskih kompanija i osobe koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljanje Zeničko-dobojskog kantona. Obuke i edukacije, prema ranije utvrđenim spiskovima polaznika i educiranih predavača, odnosile su se na sljedećih osam oblasti:

Kontrollori industrije 4.0,
Obuka za CNC operatere i CAD/CAM programere,
Obuka za laboratorijske tehničare za izradu prototipova i testiranje kvaliteta proizvoda,
Obuka za zavarivača,
Trening iz zaštite na radu, sigurnosti i zdravlja radnika,
Upravljanje prodajom i digitalnim marketingom,
Usklađivanje ugovora sa inostranstvom,
Ekonomija i krizni menadžment upravljanje u vrijeme krize – od nabavke do postprodajnih usluga finansiranja, komuniciranja.

Projekat “CeDICo” za cilj ima uspostavljanje Centra za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost koji realizuje aktivnosti iztri oblasti: digitalizacija; inovacije i saradnja i poslovno okruženje.

Nosilac projektnih aktivnosti projekta CeDICo je Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici u saradnji sa Pravnim i Metalurško-tehnološkim fakultetom, privrednim komorama FBiH, ZDK i SBK, te kompanijama: INFONET d.o.o. Tuzla, KPM-BH d.o.o. Tešanj, Prima Commerce d.o.o. Zenica, Kalim Profil d.o.o. Tešanj, Medena Commerce d.o.o. Tešanj, Tvornica alata d.o.o. Bugojno, Hidraulik Tim d.o.o. Tešanj. Projekat traje 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 735.000 KM, od čega 535.000 KM finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke u okviru EU4Business-a.

EU4Business je projekat Evropske unije koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Ukupna vrijednost ovog projekta je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (sa 15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (sa 1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.