PreporukaEgzotični zeleni komet koji nije viđen od kamenog doba vraća se na...

Egzotični zeleni komet koji nije viđen od kamenog doba vraća se na nebo

Egzotični zeleni komet koji Zemlju nije prošao još od vremena neandertalaca ponovno se pojavio na nebu spreman za najbliže približavanje planetu sljedeće sedmice.

Proračunato je da je komet C/2022 E3 (ZTF) koji su prošlog marta otkrili astronomi u Zwicky Transient Facilityu na Zvjezdarnici Palomar u Kaliforniji kruži oko Sunca svakih 50.000 godina, što znači da je posljednji put prošao pored našeg planeta u kamenom dobu.

Komet, koji dolazi iz Oortova oblaka na rubu Sunčevog sistema, doći će najbliže Zemlji u srijedu i četvrtak sljedeće sedmice kada proleti kraj planete na udaljenosti od 2,5 svjetlosne minute – samo 43 miliona km.

Kometi su kugle iskonske prašine i leda koje se vrte oko Sunca u ogromnim eliptičnim orbitama. Kako se približavaju Suncu, tijela se zagrijavaju, pretvarajući površinski led u plin i izbacujući prašinu. Zajedno, ovo stvara oblak ili komu koja okružuje tvrdu jezgru kometa i prašnjavi rep koji se proteže iza.

Već snimljene slike kometa C/2022 E3 otkrivaju suptilan zeleni sjaj za koji se smatra da proizlazi iz prisutnosti dvoatomnog ugljika – parova ugljikovih atoma koji su povezani zajedno – u glavi kometa. Molekula emitira zelenu svjetlost kada je pobuđena ultraljubičastim zrakama sunčevog zračenja. Astronomi naoružani teleskopima snimili su zadivljujuće slike kometa prošlog mjeseca, pokazujući glavu tijela, rep prašine i duži, tanji ionski rep. Kozmička ledena kugla nedavno je postala dovoljno svijetla da se vidi golim okom, barem u vrlo mračnim, ruralnim područjima s minimalnim svjetlom..

Od sredine januara komet je lakše uočiti teleskopom ili dvogledom. Ukoliko nije oblačno, može se vidjeti na sjevernoj hemisferi, dok se nebo navečer tamni, ispod i lijevo od ručke sazviježđa Plug.

Sljedeće sedmice ide prema proletu Polarne zvijezde, najsjajnije zvijezde Malog medvjeda.

Prozor za uočavanje kometa ne ostaje dugo otvoren. Najbolje će se vidjeti oko 1. i 2. februara, do sredine mjeseca kometa će se ponovno zatamniti i nestati iz vidokruga dok odjuri nazad u Sunčev sistav na povratku do Oortova oblaka.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/The Guardian


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE