NaslovnicaSvijetEgipat: Gotov...

Egipat: Gotovo 100 žena položilo zakletvu za sudije

Gotovo 100 žena položilo je zakletvu kako bi postale prve žene sudije u Državnom savjetu Egipta, jednom od glavnih državnih pravosudnih tijela.

Zakletvu je poližilo 98 žena, pred glavnim sudijom Savjeta Muhamedom Hosamom el Dinom na ceremoniji u Kairu, prenio je AP.

Polaganje zakletve uslijedilo je nekoliko mjeseci nakon što je predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi zatražio da se žene pridruže Državnom savjetu i Tužilaštvu, gdje su do sada sve sudije bili muškarci.

Odluku Sisija u martu podržali su brojni aktivisti za prava žena. Državni savjet za žene u Egiptu saopštio je tada da je takav potez pokazatelj političke volje da se dalje jača položaj žena u društvu.

Osnovan 1946. godine, Državni savjet Egipta je nezavisno pravosudno tijelo koje se uglavnom bavi administrativnim sporovima, disciplinskim postupcima i žalbama. Osim toga, ovo tijelo provjerava nacrte zakona, odluke i ugovore u kojima Vlada Egipta ili neko vladino tijelo predstavljaju jednu od strana.

Savjet je u više navrata odbacivao žene kandidate za zapošljavanje. Brojne žene su se u posljednjih nekoliko godina žalile na diskriminišuće odluke Savjeta u slučajevima zapošljavanja.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.