NaslovnicaBiHEfikasnijim o...

Efikasnijim otkrivanjem i dokazivanjem koruptivnih krivičnih djela ostvaruje se brži put ka evropskim integracijama

Efikasnijim otkrivanjem i dokazivanjem koruptivnih krivičnih djela ostvaruje se brži put ka evropskim integracijama, tema je prve stručne konferencije na Vlašiću u organizaciji Centra za kriminalistička, kriminološka i pravna istraživanja iz Travnika. O borbi protiv korupcije koja nije zaobišla nijedan segment društva, kako u ovoj zemlji, tako i u zemljama okruženja, uz domaće, govorili su i stručnjaci iz Srbije, Hrvatske te Crne Gore. Uz prijedloge mjera jasno je istaknut problem odabira kadrova, koji se niskim platama, rečeno je, očigledno odvraćaju od borbe protiv ove pošasti. A rješenje je, tvrde stručnjaci, jasno.

“Boljim pristupom, odabirom kadra koji je školovan i koji hoće da radi zakonski”, istakao je prof. dr. Vojo Laković, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka PIM Univerziteta Banja Luka.

“Kada bi gledali statistički, mi nemamo korupcije. Znači kad bi gledali presude sudova reklo bi se da neko obmanjuje javnost. Međutim, mi svi znamo dobro da korupcije u BiH ima”, naveo je prof. dr. Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.