Edin Lopo (SDA) pokrenuo inicijativu za kupovinom defibrilatora i sanitetskog vozila za potrebe Službe hitne medicinske pomoći Visoko

Pokrećem inicijativu da Općina Visoko tj. općinska načelnica, obezbijede novac za kupovinu defibrilatora za potrebe Službe hitne medicinske pomoći, a Ministarstvo zdravstva ZE-DO kantona kupi sanitetsko vozilo za Službu hitne medicinske pomoći Visoko.

Obrazloženje: Općina/općinska načelnica
a) defibrilator je aparat koji se koristi u reanimaciji tj. oživljavanju pacijenta. U Službi hitne medicinske pomoći postoji jedan defibrilator koji je stariji od 15 godina, zbog svoje starosti, dotrajalosti, istrošenosti, sam takav je nepouzdan, zbog specifičnosti i potrebe službe, jedan nov aparat koji košta od 10.000-13.000KM bio bi od velike pomoći za osoblje HMP. Na ovaj način bi se olakšalo i poboljšalo pružnje kvalitetne i adekvatne usluge za takve pacijente.

Ministarstvo zdravstva ZE-DO kantona
b) U Službi hitne medicinske pomoći Visoko postoje 4 sanitetska vozila: Šaran 1999. god. , prešao preko 460.000 km; Mercedes vito 1998. god., prešao preko 460.000 km, Fiat ducato 2007. god., prešao preko 270.000 km, Citroen 2012. god., prešao preko 180.000 km.
Iz ličnog iskustva, kao uposlenik HMP Visoko, znam da tri od četiri gore navedena sanitetska vozila su neuslovni, neadekvatni i ne mogu odgovoriti svrsi. Činjenica je da jedno ne može preći brzinu veću od 100km/h, drugo kad se više zagrije ugasi se, i mnogi drugi mehanički kvarovi govore u kakvom se voznom stanju nalaze vozila.
Također, znam da u zadnjih 10 godina SHMP nije dobila nikakvu donaciju od Ministarstva ZE-DO kantona u vidu tehničke opreme i sanitetskih vozila. Vrlo često se dešava da prilikom transporta pacijenta do bolnice ili lokalnih intervencija sanitet ostane u kvaru i na taj način oteža adekvatnu i bržu medicinsku pomoć.

Šta je vrijednije i bitnije od spašenog kednog ljudskog živodta?!
Upućeno:
a) Općina/općiska načelnica Visoko
b) Ministarstvo zdravstva ZE-DO kantona

29.06.2017. VISOKO – OPĆINSKI VIJEĆNIK EDIN LOPO(SDA)

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.