Lokalne TemePolitikaEdin Lopo (SDA): Inicijativa za formiranje Komisije koja će utvrditi kriterije za...

Edin Lopo (SDA): Inicijativa za formiranje Komisije koja će utvrditi kriterije za troškove prevoza za pacijente koji dolaze izvan Zenice

Pokrećem vijećničku incijativu da Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK formira komisiju koja će utvrditi propise o visini, kriterijima i načinu korištenja naknade troškova prevoza za pacijente koji dolaze izvan grada Zenica, a koriste usluge u Stacionaru, KB Zenica i Bolnici Tešanj.

OBRAZLOŽENJE:

Veliki broj pacijenata izvan grada Zenica npr. Kakanj, Visoko, Breza itd, dolaze u Stacionar Zenica, KB Zenica i Bolnicu Tešanj i koriste njihove usluge pri čemu se izlažu troškovima za prevoz i zbog toga se nalaze u nepovoljnom i diskriminirajućem položaju u odnosu na stanovnike grada Zenica. Napominjem da su u većini slučajeva to pacijenti penzioneri, socijalni slučajevi, onkološki pacijentiali i ostali stanovnici koji imaju uredno zdravstveno osiguranje. Uskraćivanjem ovog prava se krši Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Naime, u Zakonu o zdravstvenom osiguranju čl.48-50 (Sl.novineFBiH broj 30/97, 7/02, 70/08, 48/11, 36/18, 61/22) utvrđeno je da u ostvarivanju zdravstvene zaštite osigurana lica imaju pravona naknadu putnih troškova.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE