NaslovnicaZDKFederalni šta...

Federalni štab civilne zaštite je usvojio odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta na individualnim stambenim objektima u općinama četiri kantonameđu kojima je i ZDK

Federalni štab civilne zaštite jučer je na sjednici, kojom je predsjedavala zapovjednica tog štaba Jelka Milićević, usvojio Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta na individualnim stambenim objektima u općinama Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona u iznosu od 7.109.000 KM.
Odluka je donesena na prijedlog Federalne komisije za procjenu šteta, a nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2015. godinu kojim su povećana sredstva za te namjene.

Ovim je stavljena van snage Odluka koju je Federalni štab donio na prošloj sjednici, a kojom je za te namjene odobreno manje sredstava.

Odluku za Unsko-sanski kanton nije bilo moguće donijeti jer podaci o nastalim štetama na području tog kantona, u skladu s procedurama, nikada nisu dostavljeni Federalnoj komisiji za procjenu šteta.

Također, donesena je i Odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći za saniranje dijela šteta vladama Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od po 200.000 KM za svaki kanton.

Na sjednici su razmatrane i usvojene Odluke o nabavci sredstava i opreme potrebnih za rad službi zaštite i spašavanja i drugih struktura civilne zaštite, a na temelju provođenja Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2015. godini.

Usvojena je i Odluka o izvođenju obuke za spašavanje u zimskim uslovima Federalne jedinice za deminiranje i druge zadatke zaštite i spašavanja i pripadnika Federalne uprave policije.

U Radnu grupu za izradu studije uvođenja Operativnog centra 112 na području Federacije BiH imenovani su Mirnesa Softić (predsjednica), Željko Dugonjić i Eugen Ćubela, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.