E moj Ibe, danas je sve drugačije od onog što si rekao i u tvom Visokom se nikad “papanskija” muzika nije slušala

Nekad davno sredinom “devedesetih” na tadašnjem Radio Visokom u emisiji “Public Enemy” neponovljivi Kemal Vražić – Ibe rekao je: “U Visokom se nikad nije slušala papanska, seljačka muzika” te je dodao kako je grupa Indexi prvi svoj koncert izvan Sarajeva imala u visočkom Gradskom kinu. Ova Ibetova teorija kasnije je i nakon njegove smrti ostala da živi i podsjeća Visočane na njihovo muzičko-obrazovno naslijeđe kroz nekoliko džinglova na tadašnjem Radiju Q i kao takva vrtila se u eteru sve do 2011.godine kada je provincijski papak odlučio da ugasi jednu takvu ideju kojoj ni sam nije pripadao iz prostog razloga jer je i sam papak.

Nažalost taj primitivizam u elektronskim visočkim medijima, a danas samo jednom mediju takve vrste u potpunosti je 25 godina kasnije demantovao Ibetovu teoriju koja je u trenutku kad je izgovorena bila i apsolutno tačna. Danas se u programu medija koji je deklarativno javni servis Visočana i koji se finansira najvećim dijelom javnim poreskim novcem Visočana, servira, pušta i sluša najprimitivnija muzika za najniže ljudske strasti koja bi postidila bilo kojeg “DJ-a” pod nekim šatorom na vašaru u Šapcu. Sramotno je to, tužno i nedopustivo za Visoko, nekadašnji srez, centar dešavanja svih naseljenih mjesta od Zenice do Sarajeva, opštinu koja je u zemlji od 20.000.000 stanovnika i koja se zvala Jugoslavija imala svoju registarsku oznaku, a što je itekako nešto značilo.

Na protekloj sjednici Gradskog vijeća Visoko u raspravi oko usvajanja izvještaja o radu javnih preduzeća i javnih ustanova bilo je priče i o JU RTV Visoko, danas Javnoj ustanovi a nekada JP RTV Visoko iza kojeg je ostalo nekoliko unesrećenih i prevarenih radnika/novinara čije je preduzeće pokradeno i gurnuto u stečaj. Godinama unazad traje pravna bitka obespravljenih radnika prema čijim riječima njihova borba i dalje traje. Federalno tužilaštvo je poništilo rješenje Kantonalnog tužilaštva i naložilo dalju istragu oko sumnjive pretvorbe JP RTV Visoko u JU RTV Visoko u čijem udruženom poduhvatu su učestvovali bivša gradonačelnica, njeni “medijski eksperti” i tadašnja direktorica JP RTV Visoko. U slučaju da aktuelna Gradska uprava izgubi ovaj spor to će Visočane ni krive ni dužne s kamatama koštati dodatnih cca.500.000KM njihovog, poreznog novca.

I tu nije kraj, na sjednici pomenutog Vijeća mogli smo čuti pitanja i diskusije o novim sudskim sporovima, tužbama, odgovorima na tužbe, protutužbama, istragama i obustavljenim istragama. Jedna od takvih je ona o navodnom iznošenju i krađi dokumentacije iz Kulturnog centra Altindag, o čemu javnost malo ili nikako zna. A o čemu se konkretno radi možete vidjeti u dokumentu koji objavljujemo uz pitanje da li će neko od uposlenika Gradske uprave i javnog sektora zadužen za pravne poslove koje u pravilu gubi na štetu Visokog i uz to ima redovnu platu da odgovara i bude sankcionisan u interesu Visokog i javnog proračuna.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.