ZDKDževad Fejzić: Počinje izrada registara imenovanih u upravljačke strukture i zaposlenih u...

Dževad Fejzić: Počinje izrada registara imenovanih u upravljačke strukture i zaposlenih u javnom sektoru ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ureda za borbu protiv korupcije ZDK-a, donijela je odluku o izradi registra imenovanih lica te registra zaposlenih u javnom sektoru ZDK – potvrdio je Feni sekretar po ovlaštenju Ureda za borbu protiv korupcije ZDK Dževad Fejzić.

Registar imenovanih podrazumijeva kompleksnu bazu podataka svih imenovanih lica u upravljačke strukture – od školskih, upravnih i nadzornih odbora, a kako bi mogli kroz taj registar eliminisati rizike od sukoba interesa.

-Drugi je registar zaposlenih u ZDK, koji također prati suzbijanje rizika od korupcije i maksimalnu eliminaciju ugovora o povremenim i privremenim poslovima, koji se vrlo često dešavaju i u javnom sektoru. Rok za izradu ova dva registra je 60 dana, a svi organi ZDK će biti dužni dostaviti informaciju o broju zaposlenih – navodi Fejzić.

Dodaje da su u izradi ovih registara dobili podršku Misije OSCE-a u BiH.

Vlada ZDK danas je usvojila o Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije ZDK 2022-2024 te Informaciju o provođenju postupka preispitivanja vjerodostojnosti podataka u svjedodžbama/diplomama uposlenih u javnom sektoru, nosioca izvršne vlasti i savjetnika nosioca izvršne vlasti u ZDK, za izvještajni period od 31.01.2022. godine do 31.12.2022. godine.

-Data je i puna podrška radu Ureda za borbu protiv korupcije ZDK-a. Ovo je kontinuirani i redovni izvještaj Ureda za borbu protiv korupcije ZDK-a u procesu preispitivanja vjerodostojnosti diploma u ZDK-u. Možemo da se pohvalimo da nam je Kantonalna bolnica Zenica uradila jako dobar posao u prethodnih pola godine. Uradili su reviziju diploma za 1.600 uposlenih u KBZ-u i tu smo imali 17 diploma koje nisu validne. Svih 17 diploma su, po službenoj dužnosti, poslate na dodatno istraživanje Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu ZDK – kazao je Fejzić.

Već su pokrenuti i procesi kako bi se postupak protiv onih koji su imali krivotvorene isprave o školskoj spremi doveo do kraja.

Prema podacima iz revizije diploma, ZDK ima oko 11.500 zaposlenih, ali o preciznom i tačnom broju zapposlenih, kazao je Fejzić, ne mogu govoriti jer proces revizije diploma ne rade za policijske službenike.

-Kod državnih službenika i namještenika u MUP-u ZDK radimo reviziju, ali policijski službenici prilikom zapošljavanja prolaze sigurnosne provjere i njihove diplome provjerava Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) – podsjeća Fejzić.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE