NaslovnicaLokalne TemeDženan Hodžić...

Dženan Hodžić alias Dr. Zo: Sve u životu gledam kroz prizmu islama, islam je način života

Dženan Hodžić, u javnom djelovanju i muzičkim krugovima poznat kao reper Dr. Zo, u potpunosti je promijenio svoj život.

Za Preporod.info ovaj Visočanin je govorio o svom životu nekada i sada, islamu koji mu je pomogao da hrabro korača kroz život, bez ikakvih predsrasuda, odnosu prema ljudima i borbi protiv pandemije virusa korone. Dženan kaže da se u njegovom životu dosta toga promijenilo u posljednjih dvadesetak godina, tokom kojih je promijenio poimanje života uopće.

– Čovjek se za godinu dana može promijeniti puno, a kamoli za period od 20 godina. Dakle, promijenilo se dosta toga. Od načina života, pa do načina razmišljanja. Shvatanje da ništa nisi dobio tek onako, već kao dar i da imaš odgovornosti za sve to. Od porodice, zdravlja do nafake uopšte. I jedno je to znati kao informaciju, a drugo je to prihvatiti i početi djelovati u skladu sa informacijama – kaže Hodžić na početku razgovora za Preporod.info.

Hodžić kaže da na sve u životu, od porodice do posla i najobičnijih stvari uvijek gleda kroz prizmu vjere, kroz prizmu islama.

– Sve u životu gledam tako, jer je u islamu sve i objašnjeno, i teoretski i praktično. Islam je način života koji učimo dok smo živi. Od međuljudskih odnosa, odnosa sa samim sobom, pa do načina ishrane itd. Jednostavno, imamo Časni Kur'an kao recept, kao instrukciju za dobar život, ali uslov je da ga koristimo, učimo i primjenjujemo svakodnevno u životima – kaže sagovornik Preporod.infa.

Predrasude nikada nisu imale svoje mjesto u životu ovog čovjeka, a kako kaže, nikada se nije stidio onoga što radi, niti je imao problem da mijenja profesije.

– Ja sam sada poljoprivrednik. Ono šta radiš i čime se baviš, to si ti. Na papiru sam dipl.ing., ponekad reper kad se šta uradi na tom planu, a najviše sam poljoprivrednik. Sa predrasudama nisam imao nikada veliki problem, jer mi je bitno uvijek da ispoštujem svoje kriterije i da nađem smisao. Moj kriteriji za poslove i zaradu je da pošteno zaradiš, tako sam odgajan. A onda sam to kroz islam potvrdio kao jedino ispravno i tačno. Naravno, još nadograđivao i još nadograđujem, jer nekada čovjek misli da je nešto pošteno, a ono nije. Uvijek znanja treba i pameti nikad dosta. Svima bih poručio isto ono kao i sebi. Rad na sebi, uvijek i neprestano. Nastojati shvatiti pojam jedinstva – kaže Dženan.

I za njega je, kao i za sve nas, 2020. godina bila veoma turbulentna. Pandemija koronavirusa je glavni razlog tome.

– De facto je ova godina bila turbulentna i interesantna. Svašta se u ovoj godini kod mene mimo pandemije izdešavalo, al eto, pandemija je globalna i dakako da je bila dobar klik da se upale mnoga promišljanja. Vidjeli smo da mnoge stvari imaju ogromnu vrijednost, a mi smo to većinom olahko držali. Sigurno je bila “dumalica” prava, bar za mene – veli Hodžić.

Da bi bio dobar i uspješan insan, koje tri stvari kao neki brzi recept za uspjeh? Pitali smo Dženana da nam napiše svoj recept, ako ga ima.

– Da bih ovo preporučio nekome, prvo bih ja trebao biti dobar i uspješan insan, što se naravno trudim da budem. Ali, ono što je mene pomicalo naprijed i što sve više znam da je neophodno u životu je iskrenost u svemu što radiš, a posebno iskrenost prema sebi. Samo tako možemo biti iskreni i prema Bogu – poručio je Hodžić na kraju razgovora za Preporod.info.

Haris Ahbabović / Preporod.info / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.