Džemat Koložići – Dol: Vjerski program povodom mjeseca Mevluda i 10 godina od preseljenja na Ahiret Husnija ef. Suša

15. decembar 2017. godine, iza jacije-namaza u džamiji Dol (džemat Kološići – Dol) proučen je mevludi šerif. Dolačka kotlina bila je umivena milozvučnim glasovima visočkih imama. Na kraju mjeseca mevluda, mjeseca Poslanika a.s., Uzvišenom najdražeg svorenja, u Dolačkoj džamiji okupio se veliki broj vjernika i džamija je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Svi su pozvani da zajedno traže Resulov šefa'at, ali ovaj put učeći mevludske stihove i kaside koje je napisao hadži Husnija ef. Suša.
Na početku programa prisutnima se veoma nadahnuto obratio imam džemata Kološići-Dol, Adnan ef. Muratović, koji je prisutne upoznao sa protokolom večerašnjeg mevluda ali i naglasio kako su dva povoda za organizaciju ove svečanosti: prvi je ispraćaj mjeseca mevluda, a drugi deset godina od preseljenja na Ahiret Husnije ef. Suše, autora brojnih dijela o Poslaniku a.s.
Dvadeset imama u Dolu se sjećalo svoga rahmetli kolege učeći stihove koje je on napisao i djelilo radost Mevluda sa prisutnim, a dok se učio odlomak mevluda “Muhamed siroće” u očima mnogih prisutnih mogle su se vidjeti suze.
Na kraju ove, po mnogo čemu divne večeri, glavni imam, prof. Ibrahim ef. Hadžić nas je podsjetio na specifičan način iskazivanja ljubavi prema Resulullahu, s.a.v.s., kod Bošnjaka kroz pisanje i učenje mevludskih spjevova i kasida. Evocirao je, u tom pogledu, uspomene na svoga školskog i radnog kolegu, Husniju ef. Sušu, što je mnoge potaklo da glasno uzdahnu i puste još po neku suzu.
Nakon programa u džamiji druženje je nastavljeno u kući rahmetli efendije gdje su se prepričavale anegdote i prisjećalo divnih trenutaka provedenih sa ovim hajirli insanom. Proučena je, uz kahvu, još po neka ilahija i naravno dova Svevišnjem da svima trud ukabuli, a hadži Husniju efendiju u džennetskim vrtovima nastani. Ve selamun alel murselin ve-l-hamdu lillahi rabbi-l-alemin.
H.H.

Džemat Kološići – Dol