Džambalaja je jelo od riže, povrća, mesa i morskih plodova, koje dolazi iz američke Luizijane, a izvorno je karipsko-afričkog porijekla.
Tradicionalna džambalaja uključuje popularni trojac – luk, papriku i celer.
Ovo je omiljeno jelo za sve generacije jer je jeftino, ukusno i može se promijeniti kako bi uključilo sve sastojke koje kuhar može imati.
Iako svaka porodica ima svoj recept za džambalaju, postoje dvije glavne kategorije – kreolska s piletinom, u koju se dodaje sjeckani paradajz, i kajenska koja je tamnija i smeđa, jer nema paradajza, ali ima više zaprženih kobasica.
Smeđa riža i grah osnovni su sastojci džambalaje, izvrstan su izvor biljnih proteina te uz povrće i zdrave začine čine kompletan obrok – iz jednog lonca.
Za povrće koje ćete propirjati na ulju, a poslije ga kuvati s rižom i grahom, najbolje je birati one namirnice koje dugo zadržavaju čvrstoću, odnosno koje ne postaju brzo gnjecave (tu, nažalost, ne spadaju brokula i karfiol, iako su jako zdrave).
Recept za povrtnu džambalaju
Sastojci (za tri osobe):
1 kašika ulja
1 velika mrkva nasjeckana
1 zelena paprika nasjeckana
1 manji poriluk nasjeckan
2 čena bijelog luak nasjeckana
½ blaže crvene čili papričice
225 g (1 šoljica) riže – najbolje smeđe, integralne
750 ml (3 šoljice) povrtnog temeljca
240 g kuvanog graha (može iz konzerve)
1 kašika paradajz sosa
2 kašičice paprike u prahu
1 kašičica kurkume u prahu
½ kašičice sušenog timijana
½ kašičice sušenog origana
½ kašičice bibera
1 veliki paradajz narezan na kriške
svježi peršun, nasjeckan
Priprema:
U velikom loncu zagrijte ulje pa dodajte nasjeckanu mrkvu, papriku i poriluk. Dinstajte oko pet minuta na srednjoj vatri, dok poriluk i paprika lagano ne omekšaju i ne poprime zlaćanu boju (mrkva će još ostati malo tvrda). Dodajte bijeli luk i nasjeckani čili pa dinstajte još nekoliko minuta.
Dodajte sve preostale sastojke, osim paradajza i peršuna. Dobro izmiješajte i ostavite da vri na laganoj vatri sve dok riža ne omekša.
Povremeno promiješajte. Ako riža još nije omekšala, a sva tekućina je nestala, dodajte još temeljca ili vode.
Na kraju u džambalaju dodajte narezan paradajz te kuhajte još dva minuta. Poslužite posuto obiljem svježeg peršuna.
Visoko.co.ba/nezavisne.com
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.