Džaferovićev poziv iz Banja Luke …

DŽAFEROVIĆ IZ BANJE LUKE UPUTIO POZIV PROBOSANSKIM POLITIČKIM SNAGAMA: “Među nama nema nikakve utakmice…”

Kako je rekao Džaferović, Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedan je od najvažnijih koji do sada nije realiziran kako je trebao da bude.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je u Banjoj Luci, gdje je sa Muftijstvom banjalučkim i Medžlisom Islamske zajednice Banja Luka potpisan Ugovor o sufinansiranju projekata.

Kako je rekao Džaferović, Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedan je od najvažnijih koji do sada nije realiziran kako je trebao da bude, piše N1.

“Došao sam u Banju Luku, a kasnije u Kotor-Varoš, da kažem da ćemo se boriti za realizaciju Dejtonskog sporazuma i da neće biti proglašen završen sve dok postoji ijedan povratnik koji želi da se vrati u svoju kuću. Povratnici su najzaslužniji za reintegraciju i izgradnju multietničke države. Na nama je obaveza da učinimo sve kako bi se život u povratničkim sredinama učinio boljim“, kazao je.

Istaknuo je i da je on danas u posjeti bošnjačkoj povratničkoj populaciji s ciljem da se na mjestu događaja još jednom analiziraju stvari koje se tiču povratka na tom području.

“Moramo učiniti sve kako bi povratak bio održiv i da ljudi žive od svoga rada. Danas imamo diskriminaciju povratnika u entitetu RS i u FBiH, tamo gdje je HDZ na vlasti, jer ne mogu da ostvare pravo na svoj maternji jezik – bosanski jezik i ne mogu da participiraju u lokalnim organima vlasti, kako Ustav nalaže. Nikad se nećemo proći ove borbe, izborit ćemo se za ova prava“, naglasio je član Predsjedništva BiH.

Zahvalio je ministru za izbjegla i raseljena lica Edinu Ramiću, koji je u okviru programa koje radi to ministarstvo, danas upriličio da se potpišu sporazumi sa Muftijstvom i Medžlisom u Banjoj Luci.

“Želio bih da pozovem probosanske političke snage da, kada je u pitanju povratak, da među nama nema nikakve utakmice. To je nešto prema čemu svi treba da imamo jednak odnos, a to je nastojanje da učinimo sve da povratnicima bude jednostavniji i lakši život u mjestima njihovog povratka. Želio bih da pozovem kulturne institucije Bošnjaka da djeluju na prostoru cijele BiH, kao i humanitarne organizacije da djeluju isto“, naveo je.

Kazao je i da je nedavno održan sastanak političkih stranaka i da je ova današnja njegova posjeta na tragu tog sastanka. Rekao je i da je u svom radu nastojao i da će nastojati da obilazi povratničke sredine u cijeloj BiH kako bi provjerio kako žive povratnici i šta oni mogu učiniti kako bi im život bio bolji.

SB