NaslovnicaBiHDžaferović uo...

Džaferović uoči Erdoganove posjete: Turska ima volju da ekonomski sarađuje, mi imamo interes

Cilj Republike Turske, koja je i sama djelimično balkanska zemlja, jeste stabilnost Balkana, jer je to više stabilnosti i za samu Tursku. Kao snažna članica međunarodne zajednice, Turska ima odgovornost da pomaže stabilnost, mir i saradnju, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Uoči posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, koja je najavljena za utorak, 6. septembar, Džaferović je za AA govorio o odnosima dvije zemlje, Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, kao i ulozi Turske u očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu.

Govoreći o očekivanjima da se posjeta Erdogana može iskoristiti za unapređenje ekonomske saradnje Turske sa Bosnom i Hercegovinom, Džaferović je podsjetio da su u protekle četiri godine držali političke odnose s Republikom Turskom na najvišem nivou.

Stabilizirajući efekat Erdoganove posjete

“Pokazao je to intenzitet posjeta i susreta Predsjedništva i mojih lično sa predsjednikom Erdoganom. Svaki put u fokusu je bila i ekonomska saradnja. Velike turske firme poput Šišedžama ili Natron Hayata su među najozbiljnijim u Bosni i Hercegovini. U ovom mandatu smo zaključili Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, po kojem je privrednicma iz Bosne i Hercegovine dat status kakav nemaju privrednici nijedne druge zemlje na svijetu. Cilj je podići razmjenu na milijardu dolara, a onda još više. Turska je voljna da ekonomski sarađuje s nama, mi imamo interes, trebamo to koristiti”, rekao je Džaferović.

Smatra da svaka posjeta Erdogana Bosni i Hercegovini, kao i regionu, ima smirujući, stabilizirajući efekat.

“Predsjednik Erdogan snažno podržava Dejtonski sporazum, po kojem susjedne države imaju obavezu da poštuju političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina želi regionalnu saradnju, na principima međusobnog uvažavanja. Turska dobro poznaje ovaj region i njen doprinos je uvijek konstruktivan, bilo da se radi o njenoj podršci našem EU i NATO putu, ili podršci zaštite države u Vijeću za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, gdje Turska predstavlja OIC”, istakao je Džaferović.

Naglasio je da će tokom posjete Erdogana Bosni i Hercegovini u fokusu biti teme poput stabilnosti, ekonomije i saradnje.

Izbalansirana i konstruktivna uloga

“Međunarodni odnosi su izuzetno turbulentni. Rat u Ukrajini je donio ogromne izazove. Sa sporazumom o izvozu žita iz ukrajinskih luka, kao i sa medijacijom u ukupnim mirovnim pregovorima, Turska je pokazala svoju važnost za ukupni međunarodni mir i sigurnost. Republika Turska posvećuje znatnu pažnju regionu i posebnu pažnju Bosni i Hercegovini. Za razliku od nekih drugih utjecaja, Turska ima izbalansiranu i konstruktivnu ulogu. Cilj Turske, koja je i sama djelimično balkanska zemlja, jeste stabilnost Balkana, jer je to više stabilnosti i za samu Tursku. Također, kao snažna članica međunarodne zajednice Turska ima odgovornost da pomaže stabilnost, mir i saradnju”, poručio je Džaferović.

Govorio je i o odnosima Turske i Bosne i Hercegovine, koji su, kako je kazao, jako dobri, ali i o oblastima u kojima vidi šansu za dodatni napredak.

“Kada imate historijske, kulturne i međuljudske odnose kakve imaju Bosna i Hercegovina i Turska, onda se polje saradnje ne može ograničiti na samo neka specifična područja. Postoje države sa kojima Bosna i Hercegovina ima saradnju samo u određenim područjima. Saradnja Bosne i Hercegovine s Turskom se može i treba ostvariti na svim poljima, od politike, preko ekonomije i odbrane, do sporta i kulture. Ogroman je prostor na području obrazovanja i zdravstva. Turska je jedan od glavnih partnera Bosne i Hercegovine na obnovi i restauraciji naše kulturne baštine, kao temelja našeg identiteta. Jednostavno, kada imate veze kakve mi imamo, onda je svako polje šansa”, dodao je Džaferović.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.