Lokalne TemePozitivno VisokoDvorana Franjevačke gimnazije u Visokom nagrađena povodom Dana oslobođenja Sarajeva

Dvorana Franjevačke gimnazije u Visokom nagrađena povodom Dana oslobođenja Sarajeva

U gradskoj galeriji Collegium Artisticum, povodom obilježavanja 6. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva, sinoć je otvorena tradicionalna izložba radova članova Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, Udruženja likovnih umjetnika BiH i Asocijacije arhitekata u BiH. Svoja djela ove godine predstavilo je 160 umjetnika i arhitekata.

image
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka podsjetio je mnogobrojne posjetioce da su “umjetnici svjetlost koja garantuje da će se u Sarajevu odvijati pozitivni procesi”.

Najbolji ambasadori

– Sarajevo je rasadnik talenata i umjetnici su naši najbolji ambasadori, rekao je Skaka, dok je ministar kulture i sporta KS-a Mirvad Kurić dodao:

– Hvala svim članovima udruženja koja organiziraju ovu izložbu i poklanjaju je svom gradu i društvu. Isto tako volio bih da ih se to društvo i grad, sjete, ne samo kada izlažu, nego da to bude konstantno, iz dana u dan. Želio bih da izgradimo još bolji položaj umjetnika u ovom društvu.

image
Kao što je uobičajeno svake godine, članovi žirija sva tri udruženja dodijeli su nagrade za najbolje radove. Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajna BiH nagradu za fotografiju “Wild Life” dodijelilo je Alminu Zrni. Nagrada za ilustraciju u grafičkom oblikovanju pripala je Dejanu Slavuljici za “Curzolu”, “Stellu” i “Kuću osam tajni”. Nagradu za scenografiju dobio je Osman Arslanagić za “Tajnu dvorca strave”, nagradu za unikatno oblikovanje – Ena Mulavdić i Ebrahim Mohammadi za unikatno oblikovan nakit “Elirdov portret”. Dobitnik nagrade za keramiku je Drago Handanović za Keramoskulpturu I i II. Ovogodišnji dobitnik nagrade za rad u neuslovima je doajen grafičkog dizajna Ismet Berbić za koncept dizajn studija u izbjeglištvu “Iz dnevnika Dasnk Rode Kors 1993-2019”.
image
Grand Prix 19, u Udruženju likovnih umjetnika BiH, ocijenio je stručni žiri, ne zaslužuje niko od umjetnika, a nagradu za grafiku dobila je Nanda Agić za grafiku, akvatintu i bakropis “Sanjarenje”. Nagrada za slikarstvo pripala je Almi Gavrić za sliku “Proljeće”.

Grand Prix

Žiri Asocijacije arhitekata BiH odlučio je da za najbolju ideju nagradi Enu Kukić i Dinka Jelečevića za Centar za savremenu umjetnost Krak u Bihaću, za realizaciju objekta – Christopha Hinterreitera za sportsku dvoranu u Franjevačkoj gimnaziji Visoko. Za realizirani enterijer Franjevačkog muzeja u Jajcu nagrađen je Amar Zuka, dok je Grand prix 19 pripao Vedini Babahmetović za malu upravnu zgradu i velike borove u Zenici te joj je uručena skulptura Alije Kučukalića. Dodijeljene su i specijalne nagrade: za realizaciju u inozemstvu Selmi Mašić i Selu Haganumu, za inovativan pristup radu sa javnim prostorima – Smal Scale, koordinator je Igor Kuvač, te za afirmaciju arhitekture – Danima arhitekture Sarajevo za knjigu.

image
Brojni posjetioci u galerijskom prostoru imaju priliku vidjeti raznovrsne eksponate rađene u svim likovnim tehnikama i medijima, od akvarela, ulja na platnu, grafika, instalacija do radova u drvetu i metalu.
Visoko.co.ba/Oslobođenje.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE