SvijetDvořák: Trumpove izjave 'predizborni blef'

Dvořák: Trumpove izjave ‘predizborni blef’

Komentari američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa o napuštanju partnera iz alijanse potencijalni su “blef” uoči izbora, smatra češki ministar za evropska pitanja Martin Dvořák, koji vjeruje da nijedan američki predsjednik ne bi odustao od uloge SAD-a kao globalnog lidera.

Trump je šokirao Evropu svojim komentarima o tome kako on – ako bude ponovo izabran – neće zaštititi zemlje NATO-a koje se ne pridržavaju svojih obaveza o potrošnji u slučaju ruske invazije. Štaviše, Trump je također rekao da će “ohrabriti” Rusiju da “radi šta god želi”.

Dvořák je umanjio značaj Trumpovih komentara i pripisao oštre riječi američkoj predsjedničkoj kampanji tokom ekskluzivnog intervjua za Euractiv Češka.

– Nije baš vruća tema da bi Rusija napala bilo koju od (NATO) članica. To bi mogao biti blef s Trumpove strane – rekao je Dvořák.

Češki ministar EU također vjeruje da nijedan američki predsjednik ne bi odustao od uloge SAD-a kao globalnog lidera.

– Čekao bih da vidim kako će se on (Tramp) ponašati kao novoizabrani predsjednik ako je izabran. Naravno, možda će se ponašati još gore nego u prethodnom mandatu – rekao je Dvořák za Euractiv Czechia.

– S druge strane, uloga SAD-a u svijetu je toliko veliko političko pitanje da bih se iznenadio da je bilo koji američki predsjednik u potpunosti napusti – dodao je.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE