“Iako su genetski faktori važni, studije pokazuju da način života, uključujući ishranu, također igra ulogu. Ako imate reumatoidni artritis, promjena ishrane bi vam mogla pomoći, a možda čak i potpuno eliminisati bol. U istraživačkim studijama, mnogi ljudi koji izbace određene namirnice, ističu da se njihova bol smanjuje ili nestaje”, navodi Physicians Committee.
To je zato što jabuke i paradajz sadrže solanin, glikoalkaloidni otrov koji se uglavnom nalazi u nekim vrstama voća i povrća. Studija objavljena u Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications 2013. godine istraživala je vezu između solanina i artritisa.
“Solanin je otrovni spoj koji se proizvodi u porodici velebilja kao što su krompir, paradajz i patlidžan kada je izložen svjetlu. Studija je provedena na 18 ženki albino štakora u postmenopauzi kako bi se istražio učinak solanina na simptome reumatoidnog artritisa. Podaci ove studije pokazali su da starije osobe i osobe koje pate od artritisa i oticanja zglobova u postmenopauzi moraju eliminisati ili izbjegavati ove namirnice kako bi ublažile bolove u zglobovima i smanjile uništavanje tkiva”, navodi se u istraživanju.
Ipak, The Arthritis Society Canada zagovara personalizirane odgovore, savjetujući pojedince da vide kako njihovo vlastito tijelo reaguje na hranu koja sadrži solanin.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.