Dvije čimpanze sud smatra “osobama”, uskoro odluka o oslobađanju

Rasprava zbog optužbi da su majmuni zatočeni na nehuman i nezakonit način

457

Ove sedmice njujorški sud odredio je dvjema čimpanzama status osoba kako bi se mogle pojaviti kao tema ročišta.

Riječ je o čimpanzama Leu i Herculesu iz laboratorije sa Univerziteta u Stony Brooku koji će 27. maja pred sutkinjom Barbarom Jaffe postati “osobe”.

Datum je značajan jer će se prvi put održati rasprava zbog optužbi da su majmuni zatočeni na nehuman i nezakonit način. Jedini način da se ovo desi jeste da sud pretpostavi kako je riječ o osobama u zakonskom smislu, a ne o životinjama.

Ovaj potez suda mogao bi natjerati Univerzitet da oslobodi čimpanze, a prema riječima Natalie Prosin iz organizacije NHRP (Nonhuman Rights Project) riječ je o značajnom koraku ka krajnjem cilju – slobodi kognitivno kompleksnih životinja.

“Sada držimo ‘nogu u vratima’ i bez obzira na to šta da se desi vrata više nikada neće moći biti zatvorena”, rekla je Prosin.

U decembru 2013. godine NHRP je uputio niz žalbi u kojima stoji da su spomenute životinje u laboratorijama isuviše inteligentne i emotivno kompleksne te da se moraju premjestiti u utočište na Floridi. Sve do sada sudije su odbijale prepoznati Lea i Herculesa kao osobe o kojima sud može raspravljati.

Komentari

komentara