Dva nova slučaja infekcije koronavirusom u Zenici povezana sa klasterom Tuzla

DVA NOVA SLUČAJA INFEKCIJE U ZENICI POVEZANA SA KLASTEROM TUZLA

Testiranjem na Kliničkom centru u Sarajevu potvrđena su dva nova slučaja infekcije koronavirusom COVID-19 u Zenici. Radi se o osobama koje su povezane sa klasterom Tuzla, tako da je ukupan broj inficiranih osoba iz ovog klastera u Zeničko-dobojskom kantonu povećan na 17, od čega je u Zenici 12, Kaknju tri i Žepču dva slučaja.

U ovom kantonu su aktivna još dva klastera, koji su povezani sa Italijom – Zavidovići sa osam i Tešanj sa tri slučaja infekcije virusom COVID-19.

Ukupan broj potvrđenih infekcija u ZDK trenutno iznosi 35, od čega je šest pacijenata izliječeno i otpušteno iz izolatorija Kantonalne bolnice Zenica na kućno liječenje.

Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera, naredbi i preporuka kriznih štabova i organa civilne zaštite, te izbjegavaju bespotreban izlazak iz svojih domova, a u slučaju pojave simptoma ili saznanja o mogućem kontaktu sa inficiranim osobama kontaktiraju nadležnu epidemiološku službu, kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Krizni štab za praćenje novog koronavirusa ZDK