Dva glavna nedostatka kod pametnih telefona

443

Današnji pametni telefoni su vrhunskog dizajna i performansi, ali imaju određene nedostatke. Nažalost, neki nedostaci se jednostavno ističu više od ostalih. Kao prvo, tu se radi o izdržljivosti samog uređaja.

Internet je pun korisnika koji svjedoče kako su slomili svoje pametne telefone, a da pri tome nisu očekivali kako će se to tako lagano dogoditi. Ako pogledate malo oko sebe, sigurno ćete primijetiti kako veliki broj korisnika ima neku zaštitu na svojim pametnim telefonima. Prije nekoliko godina, to i nije bio čest slučaj.

Sjećamo se kako smo “bacali” i “razbijali” one naše prve mobitele, pa nije bilo šanse da puknu. Danas je sve podređeno dizajnu pa nije ni čudo da se više gleda na atraktivnost uređaja nego na njegovu izdržljivost.
Kada smo već kod izdržljivosti, drugi ključni nedostatak pametnih telefona je slabo trajanje baterije. Par aplikacija, napravite nekoliko fotografija, odigrate par igara, snimite jedan kratki video…i gotovo. Vaša baterija je spremna za punjenje. A tek je odzvonilo podne. Jednostavno imamo previše opcija koje koristimo, a današnje baterije ipak nisu za takvo nešto spremne.

Čini nam se kako mobilna industrija razmišlja samo u jednom pravcu – prodati što više pametnih telefona i ostalih popratnih “stvarčica”. Kako bi se to ostvarilo, korisnicima treba prije svega ponuditi atraktivan dizajn, a izdržljivost materijala i trajanje baterije nije toliko bitan.

Uglavnom, pametni telefoni se mogu prodati i bez da se te dvije stvari razviju u punom smislu. Možda se to i namjerno radi kako bi se prodalo što više zaštitnih folija, torbica, navlaka, punjača baterija i slično. Tu je u igri cijela jedna velika industrija i ogroman novac. Korisnici se za sada ne žale nego prate koji će pametni telefon imati ljepši dizajn.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.