SvijetDužnosnici G7 će održati prvi sastanak o regulaciji umjetne inteligencije

Dužnosnici G7 će održati prvi sastanak o regulaciji umjetne inteligencije

Dužnosnici Grupe sedam (G7) sastat će se sljedeće sedmice kako bi razgovarali o problemima koje predstavljaju alati generativne umjetne inteligencije (AI) poput ChatGPT-a, saopćeno je u petak iz Japana.

Čelnici G7, koji uključuje Sjedinjene Države, Evropsku uniju i Japan, prošle su sedmice dogovorili o stvaranju međuvladinog foruma pod nazivom “Hiroshima AI proces” za raspravu o pitanjima koja se tiču brzorastućih alata umjetne inteligencije, navodi Reuters.

Vladini dužnosnici G7 održat će prvi sastanak na radnom nivou o umjetnoj inteligenciji 30. maja i razmotriti pitanja poput zaštite intelektualnog vlasništva, dezinformacija i načina na koji bi se tehnologijom trebalo upravljati, rekao je japanski ministar komunikacija Takeaki Matsumoto.

Sastanak dolazi u trenutku kada regulatori tehnologije širom svijeta mjere uticaj popularnih usluga umjetne inteligencije poput ChatGPT-a OpenAI-ja koji podržava Microsoft.

EU se približava donošenju prvog velikog svjetskog zakona o umjetnoj inteligenciji, nadahnjujući druge vlade da razmotre koja bi se pravila trebala primijeniti na alate umjetne inteligencije.

Japan, kao ovogodišnji predsjedatelj G7, “predvodit će raspravu o odgovornoj upotrebi generativne AI tehnologije”, rekao je Matsumoto, dodajući da se forum nada da će do kraja godine iznijeti prijedloge za šefove država.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE