NaslovnicaBiHDuraković: S ...

Duraković: S Orićem još niko nije kontaktirao niti se zna zvaničan razlog hapšenja

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice, rekao je kako još uvijek nemaju zvanične informacije zašto je uhapšen Naser Orić.

Duraković će u prijepodnevnim satima pokušati posjetiti Orića, a ako to ne bude moguće pokušat će, zajedno s advokatima, doći do zvaničnih informacija od institucija Švicarske. On dodaje da s Orićem još niko nije stupio u kontakt te da se očekuje da njegovi advokati budu prvi s kojima će razgovarati. Duraković dodaje kako će svi zakazani sastanci s predstavnicima Ženeve biti otkazani.

“Ja sam ovdje došao u delegaciji s Naserom Orićem. Nisu mogući bilo kakvi sastanci sa ovdašnjim zvaničnicima dok ne dobijemo konkretne informacije šta se dešava i šta je razlog njegovog hapšenja” – kaže Duraković.

Inače, za danas je bio zakazan sastanak s gradonačelnicom Ženeve, ali i s kantonalnim i državnim vlastima u Švicarskoj. Duraković kaže da njega lično niko nije kontaktirao iz bh. ambasade u Bernu, ali da ima informacije kako su se sve institucije uključile da se, prije svega, dođe do konkretnih razloga zašto je Orić uhapšen.

Švicarska granična policija potvrdila je da je u kantonu Ženeva uhapsila Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice, te saopćila da je predat ženevskoj policiji, a zatim stavljen na raspolaganje Federalnom uredu za pravdu (OFJ).

Kako je naveo glasnogovornik granične policije, Orić je uhapšen na carinskom prijelazu Thonex-Vallard, javlja švicarska agencija ATS. Također, potvrđeno je da je Orić uhapšen po potjernici iz Srbije koja je za njim raspisana još prošle godine. No, advokatica Vasvija Vidović već je ranije potvrdila da je ta potjernica brisana iz baze Interpola, pa nije jasno kako su švicarske vlasti mogle uhapsiti Orića po potjernici koja je trebala biti povučena.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.