“Dug BiH prema MMF-u iznosi oko 470 miliona eura”

MMF POTVRDIO PISANJE “SLOBODNE BOSNE”: “Dug BiH prema MMF-u iznosi oko 470 miliona eura”

Rezidentni predstavnik MMF-a Andrew Jewell kazao je za N1 da trenutni dug BiH prema MMF-u iznosi oko 470 miliona eura.

Na upit koliko je do sada novca BiH uzela kroz različite kreditne aranžmane od MMF-a, koliko je država otplatila i koliko je trenutno dužna, Jewell kaže:

“Dosadašnje zaduženje Bosne i Hercegovine kod MMF-a kroz sve aramžmane – Stand-by aranžmane, Prošireni aranžman i Instrument za brzo financiranje iznosi ukupno oko 1,315 milijarde SDR (što je, prema današnjem tečaju, jednako oko 1,6 milijardi eura). Od tog iznosa, trenutni dug iznosi 392 milijuna SDR (oko 470 milijuna eura), ostatak je otplaćen.”

Govoreći koji bi uvjeti MMF-a mogli biti za dobivanje novog kredita, pojasnio je kako uvjeti koji se vežu uz ovaj novac, još nisu finalizirani.

“Međutim, mi predviđamo da će se programom tražiti reforme u pogledu poduzeća u državnom vlasništvu, zdravstvenog sektora, finansijskog sektora, javnih nabavki, upravljanja javnim finansijama i digitalizacije”, pojasnio je Andrew Jewell.

Inače, trenutna javna zaduženost BiH iznosi 12 milijardi i 175 miliona KM, od čega je vanjski dug 8 milijardi i 664 miliona KM, dok je unutrašnji dug 3 milijarde i 510 miliona KM (28,83 posto) od ukupne javne zaduženosti.

Učešće javnog duga BiH u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosi 35,5 posto, što BiH svrstava u grupu umjereno zaduženih država. 

Za utvrđivanje gornje granice zaduženosti zemlje obično se koristi kriterij zaduženosti iz Ugovora postignutog u Maastrichtu, prema kojem je određena gornja granica ukupnog javnog duga u odnosu na BDP u visini do 60 posto.

(SL. B.)