Dubrovnik kod Ilijaša – još jedan dokaz saradnje Kulina bana sa Dubrovčanima

U centru Bosne i Hercegovine u blizini drugih srednjovjekovnih gradova

3788

U okviru obilježavanja 50. godišnjice ICOMOS-a, međunarodnog udruženja za spomenike i spomeničke cjeline, otvoren je put u mjestu Kopošići koji vodi do srednjovjekovnog grada Dubrovnika, u općini Ilijaš. Cilj je potaknuti vlasti, ali i zaljubljenike historije da restauriraju i konzerviraju, ovu vrlo značajnju kulturnohitoroijsku nekoropolu u BiH.

O srednjovjekovnom gradu Dubrovniku u Ilijašu, vrlo je malo podataka, čak i u historijskim knjigama. Prema istraživaču Đoki Mazaliću, koji se ovom tematikom bavio prije 80 godina, ova nekropola spada u jedan od najljepših spomenika BiH iz srednjeg vijeka.

Nekropola starog grada nije uvrštena na listu svjetske baštine UNESCO-a kao zaštićeni spomenik, ali je svakako vrijedan potencijal, ne samo u tradicijskom, već i u turističkom smislu, ali se o tome ne vodi dovoljno računa.

Zasad ovaj lokalitet je zarastao i teško mu je pristupiti i istraživati. Jedan korak je napravljen danas, uz svjetski dan spomenika. Otvoren je pristupni put do same nekropole. To će, svakako, pomoći  da se ubuduće lakše i brže istražuje ovaj srednjovjekovni grad, koji predstavlja vrlo vrijedan spomenik za kulturu i tradiciju BiH, a za koji se do sada gotovo nije ni čulo.

Komentari

komentara