Državno prvenstvo BiH i Zenica Open 2020 u sobnim modelima

Državno prvenstvo i Kup grada Zenice u sobnim modelima je održano u organizaciji AK Zenica i V/ZSBIH u subotu 19.12.2020. godine u dvorani Srednjoškolskog centra Bilmišće u Zenici, uz pridržavanje svih mjera predostrožnosti usljed Covid 19 pandemije.

Takmičenje u klasama modela po FAI klasifikacji F1D i Sportskim pravilnikom Vazduhoplovnog saveza BiH D1-350 bez ograničenja, gdje se radi o veoma laganim modelima pogonjenih gumom ukupne težine 1 do 2 grama, popularnim F1D–350, F1R i mini stick.
I pored pandemije takmičenju su prisustvovali modelari iz Sarajeva, Ilidže, Visokog i Zenice. 

Juniorska ekipa AK Izet Kurtalić Visoko koju su sačinjavali Emin Jusufbašić, Harun Čabaravdić i Faruk Čabaravdić osvojila je odlično 2. mjesto ekipno u juniorskoj konkurenciji. 

U pojedinačnoj konkurenciji i titulu Državnog prvaka je ponio modelar iz AK Sarajevo Vjenčeslav Kukić ispred Faika Čička i Aide Šarkinović iz AK Zenica koji su zauzeli drugo i treće mjesto.

Kod juniora najbolji takmičar i titulu državnog prvaka juniora je ponio Ahmed Zilić iz AK Zenica ispred Faruka Čabaravdića iz AK „Izet Kurtalić“ iz Visokog i Hamze Zilića takođe iz AK Zenica.

U kategorijama F1R i mini stick Vjenčeslav Kukić je bio jedini takmičar koji je bodovan samo za KUP grada Zenica.

Prisutni modelari i gosti su pohvalili veoma dobru organizaciju domaćina koji su u ovim teškim vremenima obezbijedili optimalne uvjete za održavanje takmičenja.