Drugovi i drugarice, sretan vam 25. maj Dan Mladosti

Od 1957. Titov rođendan proglašen je Danom mladosti i obilježavao se sve do Titove smrti 1980.

4846

Dan Mladosti slavio se u bivšoj SFRJ svake godine 25. maja. Istoga dana obilježavao se i rođendan Josipa Broza Tita, iako je on rođen 7. maja.

Na taj dan, na Beogradskom stadionu JNA (današnji stadion Partizana), održavala se velika ceremonija – slet, tokom kojeg je drugu Titu uručivana ‘štafeta mladosti’. To je bila umjetnički dizajnirana palica koju su od ruke do ruke, prethodna dva mjeseca, nosili najzaslužniji omladinci širom Jugoslavije.

Štafeta mladosti uvedena je 1945. godine, na Titovu inicijativu. Njegovi podređeni, naime, tražili su način da Tita daruju povodom rođendana, a vođa se dosjetio da bi kroz nošenje štafete uvezao mladu generaciju cijele zemlje u jednoj ideji. Štafeta mladosti bila je simbol ljubavi i odanosti liku i djelu predsjednika SFRJ.

Od 1957. Titov rođendan proglašen je Danom mladosti i obilježavao se sve do Titove smrti 1980.

Veliki broj građana, onih starijih, sa nostalgijom se sjeća vremena prije smrti Josipa Broza Tita. Govoreći u Glini na Dan ustanka 1952. godine, Tito je rekao: „Trebamo uvijek imati na umu da najveća tekovina naše revolucije jeste bratstvo i jedinstvo naših naroda i da tu najveću tekovinu moramo čuvati baš zato da ne bi nikada više naša zelja doživjela takve katastrofe.“

Komentari

komentara