NaslovnicaSportNogometDrugi međunar...

Drugi međunarodni kamp za fudbalske golmane

U prostorijama Info centra Evropske unije danas je održana press-konferencija povodom Drugog međunarodnog kampa za fudbalske golmane na kojoj su se prisutnim obratili njegova ekselencija Dr.Cristian Hellbach , ambasador Njemačke u BiH, organizator Nijaz Šivšić, te Lejla Šebić, jedan od trenera u ovom jedinstvenom sportskom projektu.

– Prvo želim da kažem ja nemam pojma o fudbalu. Nekako nisam baš siguran, ali čini mi se da je Njemačka nedavno pobijedila na nekom svjetskom prvenstvu. Ali ja nisam učestvovao u tome. Zato sam nekada iznenađen kada kolege kažu mi smo pobijedili. Shvatate, razumjeli ste da se šalim. Ne želim da budem smiješan i ironičan. Dakle želim da vam kažem da sam ovdje rado i odazvao sam se pozivu što mi je drago da mogu podržati ovakav projekat. A ovaj projekat je nastao na incijativu individualaca, jednog od njih jako dobro poznajem, a to je Nijaz Šivšić. Ono što mi se posebno dopada što dajemo mladim ljudima šansu da se razvijaju, a ovdje se radi doista o mladim ljudima, koji će dobiti priliku da učestvuju i to iz svih dijelova BiH čak djelimično i iz inostranstva. Ja mislim da nije zaista potrebno da vam objašnjavam i koliko je to pozitivno i koliko znači kada imamo djecu iz svih dijelova zemlje koja dođu u Sarajevo. U tom pogledu može se reći da ovaj projekat mladima, djeci ne samo da pruža jednu šansu za dalji razvoj nego podrazumijeva i sporazumijevanje koje prevazilazi granice, granice mimo ove zemlje i koje zaista postoje u nečijim glavama. Kretao sam se po zemlji, putujem, želim reći nisam se pitao u kojem sam dijelu zemlje, nisam vidio granice znam da postoje u nekoj glavi u zemlji. Ono što je pozitivno treba da pričinjava zadovoljstvo. Želim svima koji učestvuju u projektu mnogo uspjeha, mnogo sreće i molim vas nastavite sa ovom vrstom rada – rekao je njegova ekselencija Dr.Cristian Hellbach.

Organizator Nijaz Šivšić ističe da ovaj jedinstveni projekat ove godine ne bi bio organiziran bez pomoći Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

– Iskoristio bih priliku da im se u ime organizatora, ali i u ime golmanica i golmana, kao i njihovih roditelja, ali i svih nogometnih radnika zahvalim. Zahvaljujući pomoći Njemačke, djeca iz cijele BiH, iz oba entiteta ali i iz regiona imat će šansu da četiri dana treniraju koristeći vrhunsku opremu i bar ta četiri dana će biti dio modernog golmanskog treninga. Pored vrhunske opreme, kamp će stručno voditi i vrhunski treneri. Zamoljen sam da se u ime gospodina Envera Lugušića izvinem zbog njegovog nedolaska, a razlog su profesionalne obaveze. On Vas je sve puno pozdravio i zahvalio na podršci koju nam pružate. Pored trenera Lugušića, sa učesnicima kampa radit će poznata imena – Miloš Đurković, Mirsad Karić, a potvrdu čekamo od Vukašina Petranovića, dok će za golmanski fitness trening biti zadužena profesorica Lejla Šebić. Uvjeren sam da će treninzi s gospodinom Lugušićem i ovom ekipom trenera biti jako zanimljivi, a posebna atrakcija i možda najljepša razglednica grada Sarajeva i kampa sve učesnike očekuje na Bijeloj tabiji sa Lejlom Šebić, koja će, kako sam rekao, raditi nešto novo u modernom treningu , a to je golmanski fitness trening. Posebno hvala svim pojedincima i organizacijama, Općini Vogošća, upravi NK Ozren, Turbo Tradeu, našim medijskim partnerima. Naravno, zahvalio bih se posebno na podršci našem kapitenu Edinu Džeki, koji nam je poslao i prigodne poklone za učenike kampa, među kojima su i ove kopačke. Edin Džeko je još jednom potvrdio da je naš pravi “Dijamant” – kazao je Nijaz Šivšić.

Lejla Šebić istakla je da joj je posebna čast i zadovoljstvo što je dio ovog projekta.

– Ovo je sjajan projekat za mlade ljude i idealan način da se druže i da se povežu i da steknu nova znanja. Kao osoba koja je cijeli svoj život u sportu još kao djevojčica znam koliko su važni ovakvi seminari za mlade sportaše kako bi unaprijedili svoje znanje. Dakle, ovo je jedinstvena prilika za njih da na jednom mjestu dobiju sve ono što moderan nogomet pruža uz vrhunske trenera, kako u samom smislu nogometa odnosno golmanske igre, tako i u smislu fitnesa i njihove kondicione pripreme koja je danas izuzetno važna i po kojoj se jake ekipe razlikuju od onih slabijih. Fitnes programi su sastavni dio svake pripreme sportiste. Ovo nije prvi put da me angažuju kao fitnes stručnjaka za ovu oblast u nogometu. Naime, 2001. i 2002. radila sam sa fudbalskim klubom Željezničar kao kondicioni trener u smislu njihove reanimacije nakon utakmice. U toj sezoni oni su bili dvostruki pobjednici i uzeli su sve što se moglo osvojiti i nije bilo povreda među igračima. Imali su jedan dobar regenerativni trening kroz fitnes programe. Prošle godine sam radila sa fudbalskim klubom Sarajevo u njihovoj pripremnoj sezoni i radili smo na poticanju njihovih funkcionalnih sposobnosti kroz fitnes programe – kaže Šebić.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.