SvijetDrugi dan mirovnog samita o Ukrajini - ‘Rat je globalni problem’

Drugi dan mirovnog samita o Ukrajini – ‘Rat je globalni problem’

Mirovni samit o Ukrajini, na koji nije pozvana Rusija, nastavljen je u švicarskom gradu Burgenstocku, prenosi Al Jazeera Balkans.

Švicarska predsjednica Viola Amherd izjavila je da od samita očekuje prve konkretne korake ka miru.

Ona je u subotu, uoči početka održavanja samita, precizirala da će samo tri tačke mirovnog plana biti na programu samita: nuklearna bezbjednost, sigurnost hrane i humanitarna pitanja – ratni zarobljenici i povratak ukrajinske djece iz Rusije, javila je švicarska RTS, prenosi Tanjug.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na samitu da će Ukrajina predstaviti Rusiji konkretne mjere za postizanje mirovnog rješenja na drugom mirovnom samitu.

Zelenski je rekao da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir “na istinski trajan način” i u skladu sa Poveljom Ujedinjenih naroda, prenosi Kyiv Independent.

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris izjavila je da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u petak iznio uslove za pregovore, nije pozvan na mirovne pregovore, već, kako je navela, na predaju Ukrajine.

Harris je rekla da će SAD nastaviti da radi na postizanju pravednog i trajnog mira, zasnovanom na principima Povelje Ujedinjenih naroda i volji naroda Ukrajine.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron naveo je da je rat u Ukrajini globalni problem, dodajući da su ključne teme konferencije oko kojih je važno okupiti sve svjetske lidere “sigurnost hrane, nuklearna sigurnost i humanitarne teme”, prenosi portal 20minutes.

Britanski premijer Rishi Sunak izjavio je da Putina ne zanima mir i da je pokrenuo diplomatsku kampanju protiv samita u Švicarskoj.

Rusija je odbacila samit kao gubljenje vremena, a na njemu ne učestvuje ni Kina, koja je istakla da mirovni pregovori nemaju smisla ako u njima ne učestvuju i Rusija i Ukrajina.

Devedeset država i organizacija se dosad prijavilo za učestvovanje na samitu o miru u Ukrajinu, koji Švicarska održava od 15. do 16. juna.

Rusija nije pozvana na samit koji će se održati u centralnoj Švicarskoj, ali vlada u saopćenju navodi da će sastanak težiti tome da “zajednički definira plan” o tome kako uključiti i Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Švicarska je u januaru pristala organizirati samit na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog te pokušala prikupiti podršku među zemljama koje imaju bolje odnose s Moskvom nego vodećim zapadnim silama.

Domaćin samita je najavio da će skup imati za cilj da “zajednički definiše mapu puta” kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE