Druga redovna sjednica Općinskog štaba CZ Visoko

U Maloj sali Općine Visoko danas (četvrtak, 22. februara), je održana druga redovna sjednica Općinskog štaba CZ Visoko sa sljedećim dnevnim redom:

 

  1. Usvajanje zapisnika sa 1. redovne sjednice OŠCZ Visoko
  2. Usvajanje izvještaja o poduzetim aktivnostima Službe CZ u periodu od 03. 02. – 04. 02. 2018. godine, uslijed bujičnih oborinskih voda, s planom aktivnosti na poduzimanju mjera s ciljem rješavanja problema koji su prouzrokovali plavljenje
  3. Razno

 

Slika 1

Nakon usvajanja dnevnog reda i njegove prve tačke, uslijedilo je razmatranje druge tačke koja se odnosila na usvajanje izvještaja o poduzetim aktivnostima Službe CZ u periodu od 03. 02. – 04. 02. 2018. godine, uslijed bujičnih oborinskih voda, s planom aktivnosti na poduzimanju mjera s ciljem rješavanja problema koji su prouzrokovali plavljenje.

Pomoćnica Općinske načelnice u Službi za opću upravu, inspekcijske poslove i boračko – invalidsku zaštitu – gđa. Edina Ahmetović prisutne je informisala o predloženom planu aktivnosti na poduzimanju mjera s ciljem rješavanja problema koji su prouzrokovali plavljenje.

Slika 2

Načelnik štaba CZ Općine Visoko gosp. Almir Osmanbegović je rekao da je u potpunosti saglasan sa predloženim planom, a nakon konstruktivne i sveobuhvatne rasprave, druga tačka dnevnog reda je usvojena s naglaskom na zaduženja nadležnim Općinskim Službama i Javnim preduzećima za naredni period kako bi se usvojeni plan aktivnosti na sanaciji i prevenciji od plavljenja uspješno realizirao.

Slika 3

Na današnjoj sjednici još jednom je poručeno da Općinski štab CZ Visoko kao centralna funkcija općine uvijek mora da bude spreman i pripravan kako bi rukovodio svim akcijama zaštite i spašavanja u slučaju elementarnih nepogoda.

Prisutni su se podsjetili i na sažetak aktivnosti Službe CZ tokom izlijevanja bujičnih potoka (3. i 4. februara) i još jednom zaključili da su pripadnici Službe CZ Općine Visoko pravovremeno odgovorili na izazove i djelovali interventno, te nakon toga izvršili obilazak ugroženih područja i sa raspoloživom mehanizacijom, zajedno sa mještanima, izvršili neophodno prokopavanje kanala za odvođenje vode uz cestu, kako bi voda mogla nesmetano oticati, što je umanjilo razmjere vremenske nepogode.

Slika 4

Slika 5

Ponovljen je apel svim stanovnicima visočke općine da ubuduće otpad odlažu na primjerena mjesta i ekološki savjesno se ponašaju prema svojoj okolini kako bi ovakvi problemi postali prošlost.

Slika 6

Press Općine Visoko